13:45 22.05.2018

До суду спрямовано обвинувальний акт у справі про заволодіння коштами СхідГЗК і "Енергоатому"

4 хв читати
До суду спрямовано обвинувальний акт у справі про заволодіння коштами СхідГЗК і "Енергоатому"

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо заволодіння коштами держпідприємств "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (СхідГЗК) і "Енергоатом" (серед фігурантів справи - колишнього народного депутата України Микола Мартиненко) спрямовано до суду, повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) .

"Спеціалізована антикорупційна прокуратура за результатами досудового розслідування НАБУ направила в суд обвинувальний акт за обвинуваченням колишнього парламентаря Мартиненка М., Переломи С., Журила Р., Сорокіна О., Богданця В., Василькова В. Обвинуваченим інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч.5 ст.191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем), ч.3 ст.209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом), ч.1 ст.255 КК України (створення злочинної організації)", - йдеться в повідомленні САП у Фейсбуці у вівторок.

Так, М.Мартиненку та Валерію Василькову інкримінується заволодіння коштами ДП "НАЕК "Енергоатом" під час укладання та виконання угод з постачання обладнання для зазначеного підприємства від чеської компанії Skoda JS і укладенні та виконанні угоди між Skoda JS і компанією Bradcrest Investments SA на загальну суму 6,4 млн євро.

Крім того, М.Мартиненко, Сергій Перелома, Руслан Журило, Олександр Сорокін і Володимир Богданець звинувачуються в заволодінні коштами ДП "СхідГЗК" у сумі 17,28 млн дол. Шляхом неправомірного укладання і подальшого виконання угоди купівлі-продажу уранового концентрату для ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника Steuermann Investitions- und Handelsgesellschaft mbH, підконтрольну учасникам злочинної організації.

У САП підкреслили, що наразі триває досудове розслідування щодо інших підозрюваних в скоєнні зазначених злочинів, зокрема оголошено розшук ще 4 фігурантів, двоє з яких - громадяни Австрії, ще один з підозрюваних, який переховувався, був затриманий, йому обрано запобіжний захід.

Як повідомлялося, розслідування за фактом заволодіння коштів "Енергоатома" в сумі EUR6,4 млн детективи НАБУ зареєстрували в грудні 2015 року. 25 жовтня 2017 року М.Мартиненку повідомлено про підозру в рамках цього провадження у ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Розслідування фактів привласнення коштів "СхідГЗК" у сумі $17,28 млн детективи НАБУ також почали в грудні 2015 року. 20 квітня 2017 року екс-народному депутату, колишньому голові комітету Ради з питань паливно-енергетичного комплексу повідомлено про підозру у вчиненні злочинів за ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191 і ч. 1 ст. 255 КК України (організація заволодіння злочинною організацією чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великому розмірі; створення злочинної організації з метою вчинення особливо тяжких злочинів, керівництві такою організацією, участі в ній і в злочинах, вчинюваних такою організацією).

У листопаді 2017 року процесуальний керівник, прокурор САП прийняв рішення про об'єднання двох зазначених кримінальних проваджень в одне. Зараз в цьому об'єднаному кримінальному провадженні про підозру повідомлено 11 особам, з яких 5 перебувають в розшуку.

У провадженні йдеться про колишнього народного депутата від "Народного фронту" М.Мартиненка.

Раніше народний депутат Сергій Лещенко в одному з інтернет-видань 22 березня 2015 року заявив, що Генеральна прокуратура Швейцарії відкрила справу проти М.Мартиненка. Він повідомив, що направив запит у посольство Швейцарії в Україні з проханням повідомити, є справа М.Мартиненка, чи ні. Через 2,5 місяці отримав відповідь посольства з посиланням на Генпрокуратуру Швейцарії.

30 листопада 2015 року М.Мартиненко заявив про складання депутатських повноважень у зв'язку з корупційним скандалом, який вибухнув навколо нього і, за його словами, "інформаційною кампанією", що розгорнулася проти нього, а 1 грудня зареєстрував в апараті Верховної Ради відповідну заяву. Парламент 22 грудня 2015 року прийняв проект постанови про складання ним депутатських повноважень.

20 квітня 2017 року детективи НАБУ і прокурори САП затримали М.Мартиненка та першого заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Сергія Перелому за підозрою в скоєнні злочинів за ч.1 ст. 255 (створення злочинної організації) та ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

24 квітня 2017 року Суддя Солом'янського райсуду Києва Олександр Бобровник відмовив в арешті М.Мартиненка з альтернативою застави в 300 млн грн і відпустив його під особисту поруку низки народних депутатів.

У січні 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України за дорученням прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури відкрили М.Мартиненку та його захисникам доступ до матеріалів кримінального провадження за фактами заволодіння коштами ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" і "Енергоатом".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА