17:13 22.05.2018

До суду направлено обвинувальний акт у справі про заволодіння коштами СхідГЗК та "Енергоатому"

4 хв читати
До суду направлено обвинувальний акт у справі про заволодіння коштами СхідГЗК та "Енергоатому"

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо заволодіння коштами держпідприємств "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (СхідГЗК) і "Енергоатом" (серед фігурантів справи - колишній народний депутат України Микола Мартиненко) направлено до суду, повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) .

"Спеціалізована антикорупційна прокуратура за результатами досудового розслідування НАБУ направила до суду обвинувальний акт за обвинуваченням колишнього парламентарія Мартиненка М., Переломи С., Журила Р., Сорокіна О., Богданця В., Василькова В. Обвинуваченим інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч.5 ст.191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем), ч.3 ст.209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом), ч.1 ст.255 КК України (створення злочинної організації)", - йдеться в повідомленні САП на сторінці у Facebook у вівторок.

Так, М.Мартиненку та Валерію Василькову інкримінується заволодіння коштами ДП "НАЕК "Енергоатом" при укладенні та виконанні контрактів з постачання обладнання для зазначеного підприємства від чеської компанії Skoda JS і укладенні та виконанні контракту між Skoda JS і компанією Bradcrest Investments SA на загальну суму EUR6,4 млн.

Крім того, М.Мартиненка, Сергія Перелому, Руслана Журила, Олександра Сорокіна та Володимира Богданця обвинувачують у заволодінні коштами ДП "СхідГЗК" у сумі $17,28 мільйонів шляхом неправомірного укладення і подальшого виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника Steuermann Investitions- und Handelsgesellschaft mbH, підконтрольну учасникам злочинної організації.

У САП наголосили, що наразі триває досудове розслідування щодо інших підозрюваних у скоєнні зазначених злочинів, зокрема, оголошено розшук ще чотирьох фігурантів, двоє з яких - громадяни Австрії, ще одного з підозрюваних, який переховувався, було затримано, йому обрано запобіжний захід.

У свою чергу прес-служба колишнього народного депутата М.Мартиненка у вівторок поширила його заяву, в якій стверджується, що НАБУ і САП "лише під тиском Миколи Мартиненка передали до суду справу, де фігурує екс-депутат".

"НАБУ і САП у порушення закону зволікали і не хотіли передавати до суду справу, де фігурує моє ім'я. Вони були неприємно здивовані, коли побачили матеріали мого захисту - дані незалежної експертизи та інші документи (зокрема з-за кордону), що спростовують розрекламовані обвинувачення проти мене. Тому почали тягнути час і гарячково намагалися щось зробити на свою користь. НАБУ почало тиснути на незалежного аудитора і проводити у нього виїмку документів, до справи "заднім числом" намагалися долучити якісь папірці", - цитує слова екс-депутата його прес-служба.

"Я чекаю суду, де обвинувачення будуть мною спростовані. А всі причетні до фальсифікацій рано чи пізно будуть відповідати за законом і нести кримінальну відповідальність. Справа проти головного детектива НАБУ Калужинського - лише перший дзвіночок для пана Ситника та всіх інших, причетних до дискредитації мого імені", - заявив Мартиненко.

Як повідомлялося, розслідування за фактом заволодіння коштів "Енергоатома" в сумі EUR6,4 млн детективи НАБУ зареєстрували в грудні 2015 року. 25 жовтня 2017 року М.Мартиненку повідомлено про підозру в рамках цього провадження за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Розслідування фактів привласнення коштів "СхідГЗК" у сумі $ 17,28 млн детективи НАБУ також розпочали в грудні 2015 року. 20 квітня 2017 року екс-народному депутату, колишньому голові комітету Ради з питань паливно-енергетичного комплексу повідомлено про підозру у вчиненні злочинів за ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191 і ч. 1 ст. 255 КК України (організація заволодіння злочинною організацією чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великому розмірі; створення злочинної організації з метою вчинення особливо тяжких злочинів, керівництві такою організацією, участі в ній і в злочинах, вчинюваних такою організацією).

У листопаді 2017 року процесуальний керівник, прокурор САП прийняв рішення про об'єднання двох цих кримінальних проваджень в одне. Зараз у цьому об'єднаному кримінальному провадженні про підозру повідомлено 11 особам, з яких 5 перебувають у розшуку.

У цьому проваджені йдеться про колишнього народного депутата від "Народного фронту" М.Мартиненка.

Раніше народний депутат Сергій Лещенко в одному з інтернет-видань 22 березня 2015 року заявив, що Генеральна прокуратура Швейцарії відкрила справу проти М.Мартиненка. Він повідомив, що направив запит до посольства Швейцарії в Україні з проханням повідомити, чи є справа на М.Мартиненка, чи немає. Через 2,5 місяця отримав відповідь посольства з посиланням на Генпрокуратуру Швейцарії.

30 листопада 2015 року М.Мартиненко заявив про складання депутатських повноважень у зв'язку з корупційним скандалом і, за його словами, "інформаційної кампаніі", проти нього, а 1 грудня зареєстрував в апараті Верховної Ради відповідну заяву. Парламент 22 грудня 2015 року прийняв проект постанови про складання його депутатських повноважень.

20 квітня 2017 року детективи НАБУ і прокурори САП затримали М.Мартиненка та першого заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" С.Перелому за підозрою в скоєнні злочинів за ч.1 ст. 255 (створення злочинної організації) та ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

24 квітня 2017 року Суддя Солом'янського райсуду Києва відмовив в арешті М.Мартиненку з альтернативою застави в 300 млн грн і відпустив його під особисте поручительство кількох народних депутатів.

У січні 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України за дорученням прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури відкрили М.Мартиненку та його захисникам доступ до матеріалів кримінального провадження за фактами заволодіння коштами ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" і "Енергоатом".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА