15:58 23.05.2018

Країни ЄС, що не входять до єврозони, ще не готові до введення у себе єдиної валюти

2 хв читати
Країни ЄС, що не входять до єврозони, ще не готові до введення у себе єдиної валюти

Європейська комісія (ЄК) опублікувала в середу "доповідь про конвергенції" - аналіз прогресу в 2018 році семи держав-членів ЄС на шляху до приєднання до єврозони, який робить висновок про неготовність відповідних країн вводити у себе єдину європейську валюту.

"Євро був створений, щоб стати єдиною валютою всього ЄС. Вступ до зони євро відкрито для всіх країн ЄС, які до цього готуються. Правда, шлях, що веде до прийняття євро, може виявитися довгим і важким", - заявив із нагоди публікації доповіді заступник голови Єврокомісії з проблематики євро Валдіс Домбровскіс.

Він запевнив у готовності Єврокомісії надавати допомогу країнам, які готуються до приєднання до єврозони, в питаннях зміцнення їхніх економічних і фінансових систем.

"Опублікований сьогодні звіт дає загальне враження про досягнутий прогрес на шляху реалізації критеріїв конвергенції як іспиту на вступ до зони євро. Жодна з семи держав-членів, проаналізованих сьогодні, не виконала всіх передбачених законом умов для вступу", - констатував у свою чергу член Єврокомісії з питань економіки та фінансів П'єр Московісі.

Він наголосив на важливості того, щоб країни, які хочуть приєднатися до єврозони, докладали зусилля із підвищення продуктивності, збільшували інвестиції, покращували ситуацію із зайнятістю і скорочували нерівність.

Доповідь стосується семи держав-членів ЄС, що не входять до єврозони: Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії, Хорватії, Чехії, Швеції. За висновками доповіді, жодна з них на сьогодні не відповідає всім нормативним вимогам для приєднання до єврозони.

Дві з цих держав - Болгарія і Хорватія - виконали майже всі критерії конвергенції, окрім обмінного курсу, тому що не беруть участі в механізмі обмінного курсу, зазначається в матеріалах Єврокомісії.

У документі нагадується, що критеріями конвергенції, які ще називають "критеріями Маастрихта", є стабільність цін, здорові державні фінанси, стабільність обмінного курсу і конвергенція довгострокових процентних ставок. Також береться до уваги сумісність національного законодавства з валютно-економічними правилами ЄС.

За висновками доповіді, усі сім держав-членів виконують критерії щодо стану державних фінансів.

Болгарія, Угорщина, Хорватія, Чехія та Швеція виконують критерії за довгостроковими процентними ставками.

Болгарія, Польща, Хорватія та Швеція виконують критерії за стабільністю цін.

Жодна з цих держав не відповідає критерію обмінного курсу, тому що не бере участь у механізмі обмінного курсу. Згідно з вимогами до країн - кандидатів на вступ до єврозони, необхідно, щонайменше, два роки брати участь у цьому механізмі без серйозних порушень.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА