19:03 23.05.2018

Кабмін має намір дозволити муніципалітетам вкладати вільні кошти в ОВДП

2 хв читати
Кабмін має намір дозволити муніципалітетам вкладати вільні кошти в ОВДП

Кабінет Міністрів України має намір розширити можливості муніципальних органів влади щодо управління накопиченими доходами, дозволивши вкладати тимчасово вільні кошти в облігації внутрішньої державної позики (ОВДП).

Відповідна ініціатива міститься в проекті постанови "Про затвердження порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів шляхом купівлі державних цінних паперів", розглянутому під час чергового засідання уряду в середу.

Міністри погодилися ухвалити постанову після доопрацювання документа Мінфіном у дводенний строк з Міністерством регіонального розвитку і ЖКГ, Держказначейством, Національним банком та асоціацією міст.

У пояснювальній записці до документа наголошується, що ОВДП є безризиковим інструментом, прибутковість якого перевищує ставки за банківськими депозитами, де нині розміщуються вільні кошти муніципалітетів.

"Станом на 21 травня 2018 року дохідність ОВДП з терміном обігу до одного року становить 17-17,4% річних, тоді як прибутковість банківських депозитів місцевих бюджетів з терміном розміщення до одного року в середньому становить 10-11% річних", - зазначено в документі.

У пояснювальній записці також уточнюється, що упродовж 2017 року місцеві бюджети розмістили на депозитних рахунках 23,9 млрд грн.

"Станом на 1 травня 2018 року залишки коштів місцевих бюджетів на депозитних рахунках у банках становлять 14,9 млрд грн. Таким чином, у разі ухвалення цієї постанови вже цього року місцеві бюджети отримають можливість розміщувати тимчасово вільні кошти шляхом придбання державних цінних паперів на суму 9 млрд грн", - зазначають автори документа.

Згідно з проектом постанови, купівля цінних паперів буде здійснюватися через первинних дилерів Міністерства фінансів.

Розпорядники коштами місцевих бюджетів зможуть подавати лише неконкурентні заявки із зазначенням кількості і терміну обігу ОВДП. Заявки будуть задовольнятися за середньозваженим рівнем дохідності, який визначається під час розміщення держоблігацій.

Наразі первинними дилерами на ринку державних цінних паперів є (згідно з рейтингом Мінфіну за 2017 рік): Ощадбанк, Укрексімбанк, ПриватБанк, ОТП Банк, Укргазбанк, "Сітібанк", Райффайзен Банк Аваль, Укрсоцбанк, ПУМБ, УкрСиббанк і Універсал банк (всі - Київ).

Під час останнього аукціону 23 травня Мінфін, зокрема, залучив 82 млн грн від продажу 77-денних гривневих паперів з погашенням через 973 дні, запропонувавши за них колишні ставки – 17,44% і 16,1% річних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА