14:21 24.05.2018

НБУ: Найближчий час буде вирішальним для ухвалення владою України рішень за програмою МВФ

3 хв читати
НБУ: Найближчий час буде вирішальним для ухвалення владою України рішень за програмою МВФ

Національний банк України (НБУ) підкреслює важливість ухвалення владою країни найближчим часом рішень, необхідних для продовження співпраці з офіційними кредиторами країни.

"Необхідність такого співробітництва останнім часом тільки посилилася через ускладнення доступу країн, що розвиваються, до глобального ринку капіталу: вартість боргових залучень таких країн зростає на тлі подорожчання долара США, посилення геополітичної напруженості і ризиків розгортання торгових воєн", - наголошується в повідомленні на сайті центробанку.

За словами заступника голови Нацбанку Дмитра Сологуба, мова йде про півтора-два місяці до того, як рада директорів Фонду піде на літні канікули. При цьому він вважає, що цього часу достатньо для узгодження з МВФ "відкритих" питань.

"Зараз ми бачимо: якщо буде ухвалено закон про Вищий антикорупційний суд, то кілька базових питань з порядку денного також можна встигнути закрити. Час ще є, але його мало", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Як уточнив глава НБУ Яків Смолій під час монетарного брифінгу в Києві в четвер, про ризик дефолту України не йдеться. Важлива реалізація структурних реформ і продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

"Україна повинна виконати взяті на себе зобов'язання щодо реформ, закладених в програмі Фонду для отримання чергового траншу. Ми сподіваємося, що поставлені перед нами завдання будуть виконані. Ми бачимо, що вже два дні поспіль Верховна Рада розглядає поправки до закону про Вищу антикорупційному суді. необхідно також створення ринку газу - це наступне передумова. Сподіваємося, що рішення буде прийнято, і ми не змінюємо свої прогнози щодо отримання чергового траншу МВФ і макрофінансової допомоги від інших наших донорів ", - сказав він.

За словами заступника голови НБУ Дмитра Сологуба, Україна в поточному році може отримати $1,9 млрд від МВФ, $0,8 млрд - від Світового банку, $0,5 млрд - від Єврокомісії.

"Це параметри офіційного фінансування, закладені в наш базовий сценарій на поточний рік", - сказав він.

Як повідомив заступник голови Нацбанку Олег Чурій, продовження співпраці з Фондом також дозволить Україні здійснити заплановані в поточному році запозичення на зовнішніх боргових ринках.

"Ми вважаємо: якщо Україна виконає всі вимоги, необхідні для продовження співпраці з МВФ, то ринки для бондів країни будуть більш сприятливими, ніж зараз, і Мінфін отримає всі шанси розмістити євробонди, необхідні для покриття дефіциту бюджету", - сказав він.

Як повідомлялося, МВФ продовжує переговори з владою України щодо законопроекту про Вищий антикорупційний суд з метою відповідності документа зобов'язаннями країни в рамках програми EFF.

Крім цього, для проходження Україною четвертого перегляду програми EFF владі країни необхідно також привести внутрішні тарифи на газ до ринкового рівня, забезпечити утримання рівня дефіциту держбюджету за підсумками 2018 року в межах встановленого в програмі показника 2,5% ВВП.

Відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) з першим траншем в $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншей по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів в 2016-2018 рр. до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням ряду умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 року переговори про продовження фінансування поновилися, проте Фонд вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд тільки в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

Отримання чергового траншу кредиту МВФ, який спочатку був запланований на травень-червень 2017 року, поки перенесено на невизначений термін через невиконання українською стороною низки умов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА