14:02 24.05.2018

Україна розширила і продовжила до 2021 року санкції проти оборонного комплексу РФ і українських підприємств ОПК в окупованому Криму

3 хв читати
Україна розширила і продовжила до 2021 року санкції проти оборонного комплексу РФ і українських підприємств ОПК в окупованому Криму

Україна розширила і продовжила на три роки, терміном до травня 2021 року, введені в 2015 та 2017 років роках санкції щодо підприємств і компаній РФ, що працюють в інтересах сектора безпеки і оборони РФ, а також українських підприємств ОПК, які працюють на території окупованого Криму.

Згідно з додатком до указу президента від 14 травня №126 33/2018, що вводить в дію рішення РНБО від 2 травня, до оновленого списку санкцій російських оборонних компаній увійшли, зокрема: АТ "Корпорація "Тактичне ракетне озброєння" (КТРВ), ВАТ "Високоточні комплекси", ВАТ "Об'єднана промислова корпорація "Оборонпром", ВАТ "Військово-промислова корпорація "Науково-виробниче об'єднання машинобудування", ВАТ "Об'єднана двигунобудівна корпорація", АТ "Концерн Калашнікова", ПАТ "Науково-виробнича корпорація "Іркут", ОТ Про "Авіаційна холдингова компанія "Сухий", АТ "Концерн радіоелектронні технології", АТ Науково-виробничий центр газотурбінобудування "Салют", АТ" Конструкторське бюро навігаційних систем "Навіс", ВАТ "Об'єднана суднобудівна корпорація", ТОВ "Цифрове озброєння і захист", ВАТ "Концерн Авіаційне устаткування", Науково-виробниче об'єднання "Оптика", АТ "Конструкторське бюро навігаційних систем "Навіс", ЗАТ "Виробниче об'єднання "Космос", ТОВ "Молот-зброя".

Також у новому списку санкцій російських оборонних компаній компанії, що вже перебували під санкціями з 2015 року: Держкорпорація "Ростех", АТ "Рособоронекспорт", ВАТ "Ростовський вертолітний виробничий комплекс "Роствертол", ВАТ "Концерн" Іжмаш", ПАТ " КамАЗ ", ВАТ "Концерн ППО "Алмаз-Антей", ВАТ "Вертольоти Росії", ВАТ "Казанський вертолітний завод", ВАТ "Улан-Уденський авіаційний завод".

До оновленого списку санкцій також увійшли кримські підприємства держконцерну "Укроборонпром", зокрема й ДП "Севастопольське авіапідприємство", ДП "Євпаторійський авіаремзавод", ДП "Феодосійський оптичний завод", ПАТ "Фіолент", ДП "ЦКБ "Чорноморець" , ВАТ "ФСК" Море"( нині ФДУП "Суднобудівний завод "Море"), ДП "Конструкторсько-технологічне бюро "Суднокомпозит", ДП "НДЦ "Вертоліт", а також феодосійське державне льотно-випробувальну підприємство "Зліт".

Як повідомлялося, Україна в 2014 році припинила експорт до РФ товарів військового та подвійного призначення в зв'язку з російською агресією і анексією Криму.

Заборону на ВТС із РФ, зокрема й поставки продукції подвійного призначення, закріплено указом президента України №691/2014 від 27 серпня 2014 року, що вводить в дію рішення РНБО України від 27 серпня. Уряд України в травні 2015 року розірвав міжурядову угоду з РФ у сфері ВТС від 1993 року. У серпні того ж року уряд денонсував міжурядову угоду з РФ про виробничу і науково-технічну кооперацію підприємств оборонної промисловості від 1993 року. У серпні 2017 року Кабмін розірвав міжурядову угоду з РФ від 2003 року про взаємодію при експорті військової продукції до третіх країн, у жовтні - міжурядову угода з РФ від 2000 року про збереження спеціалізації підприємств і організацій, що беруть участь у виробництві продукції військового призначення, в листопаді - міжурядову угоду з РФ від 2005 року, що регулює порядок взаємних поставок озброєння і військової техніки (ОВТ), комплектувальних та послуг військового призначення.

22 травня Верховна Рада прийняла в першому читанні закон, що звільняє підприємства держконцерну "Укроборонпром" від зобов'язань за розірваними договорами в сфері ВТС з РФ. Згідно з озвученими під час засідання парламенту оцінками, обсяг пред'явленої до виплати підприємствам ОПК України заборгованості за розірваними договорами в сфері ВТС з РФ, зокрема й пені та відсотки, оцінюється на сьогоднішній день в близько 3,8 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА