17:46 24.05.2018

ЄК наказала "Газпрому" виконувати серію зобов'язальних умов роботи на ринку Центральної та Східної Європи

2 хв читати
ЄК наказала "Газпрому" виконувати серію зобов'язальних умов роботи на ринку Центральної та Східної Європи

Член ЄК з конкуренції Маргрете Вестагер оголосила в середу про рішення Єврокомісії постановити "Газпрому" виконати низку юридично зобов'язальних умов щодо дотримання правил вільного транспортування газу за конкурентними цінами на ринку Центральної та Східної Європи.

"Прийняте сьогодні рішення знімає перешкоди, створені "Газпромом", які заважають вільному переміщенню газу в Центральній і Східній Європі. Крім того, наше рішення встановлює комплекс правил щодо майбутньої поведінки "Газпрому", - сказала М.Вестагер на прес-конференції в Брюсселі.

За її словами, ці правила зобов'язують "Газпром" "вжити позитивних заходів для посилення інтеграції газових ринків регіону та сприяти реалізації цієї внутрішнього ринку енергії в Європі".

За дотримання цих умов Єврокомісія згодна врегулювати спір без штрафних санкцій. "Прийняте сьогодні рішення не закриває справу. Навпаки, "Газпром" має почати сьогодні дотримуватися взятих зобов'язань", - підкреслила єврокомісар.

Відповідно до прес-релізу ЄК, російська компанія повинна відмовитися від будь-яких обмежень для своїх клієнтів, які заважають перепродувати газ між країнами. Зокрема, "Газпром" повинен прибрати територіальні обмеження в договорах на постачання, підписаних з оптовиками і промисловими клієнтами у восьми країнах-членах ЄС (Болгарії, Естонії, Латвії, Литві, Польщі, Словаччині, Угорщині та Чехії).

У країнах, де недостатньо розвинена інфраструктура транскордонних газопроводів, "Газпром" зобов'язаний сприяти організації роботи за свопами. Наприклад, клієнти, які купили газ, призначений для постачання в Угорщину, Польщу або Словаччину, тепер можуть зобов'язати російську компанію замість постачати весь обсяг або його частину в Болгарію або країни Балтії. "Газпром" може відмовити в здійсненні свопу тільки за умови відсутності транспортних потужностей.

"Газпром" також повинен дотримуватися механізму забезпечення конкурентних цін на газ в країнах Центральної та Східної Європи. Клієнти російської компанії можуть зажадати перегляду ціни, якщо вона вищі від цін на ліквідних хабах Західної Європи. У разі небажання "Газпрому" переглядати ціну ЄК сприятиме її перегляду в арбітражах ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА