18:30 24.05.2018

Наявність лічильників дає змогу знизити витрати держави на субсидії на 30%

2 хв читати

Наявність лічильників у житлових будинках дає змогу знизити витрати держави на фінансування субсидій для населення на оплату житлово-комунальних послуг на 30%, ідеться в повідомленні Рахункової палати про результати перевірки ефективності бюджетного фінансування субсидій.

"На підставі вибіркового моніторингу (в семи регіонах - ІФ) встановлено, що держава оплачує відповідним надавачам послуг, у середньому в семи областях, які перевірялися, до 30% більше в тих випадках, де немає лічильника і застосовуються показники норм споживання, ніж там, де лічильник є. До цього перекладається тягар у вигляді частини втрат води та тепла в мережах через їх зношеність з постачальників послуг на громадян і держбюджет. Так у 2017 році у діючих тарифах на тепло втрати закладалися на рівні 14,5%, на воду - до 30%", - ідеться в повідомленні прес-служби Рахункової палати.

Відомство зазначає, що належна система обліку й обґрунтовані тарифи дадуть можливість підвищити ефективність бюджетного фінансування пільг і субсидій. За даними палати, відповідальність за впровадження цих заходів лежить на Мінсоцполітики, Мінфіні, Мінрегіоні, Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та компослуг, а також на органах місцевої влади.

За даними Рахункової палати, заборгованість держави перед підприємствами, що надають компослуги, на 1 січня 2018 року становила 26,7 млрд грн, зокрема прострочена - 11,5 млрд грн. Крім того, заборгованість України перед домогосподарствами, які заощадили кошти в рамках субсидій за опалювальний сезон 2016-2017 рр., становить 46 млн грн. Кількість домогосподарств, які не отримали відшкодування, становить 82 тис. сімей.

За інформацією відомства, субсидія на житлово-комунальні послуги є найбільшим трансфертом із держбюджету України. Видатки держави на субсидії в 2017 році становили 70 млрд грн, запланований обсяг субвенцій на 2018 рік - 71 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млрд

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА