12:27 25.05.2018

Гройсман: Досягнуто домовленості про тристоронні переговори щодо транзиту газу

2 хв читати
Гройсман: Досягнуто домовленості про тристоронні переговори щодо транзиту газу

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про досягнення домовленостей про проведення тристоронніх (Україна - Євросоюз - РФ) переговорів щодо транзиту газу європейським споживачам.

"Ми домовилися про тристоронні переговори у форматі "ЄС - Україна - Росія" з питань транзиту газу. Позиція України буде відповідальною і твердої", - сказав В.Гройсман на зустрічі з єврокомісаром з енергетики Марошем Шефчовичем у Брюсселі, повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів у п'ятницю.

Глава уряду наголосив, що використання української газотранспортної системи є надійною альтернативою проекту "Північний потік-2", що становить собою частину політичного проекту і загрозу енергетичній безпеці Європи.

"Сторони домовилися узгоджувати позиції із використання ГТС - на взаємовигідних умовах", - наголошується в повідомленні.

Крім того, В.Гройсман і М.Шефчович розглянули питання інтеграції об'єднаної енергетичної системи України з енергосистемою континентальної Європи (ENTSO-E). Прем'єр наголосив, що об'єднання енергосистем може стати хорошим прикладом для інших сфер і галузей співробітництва. За його словами, питання енергетичної співпраці можуть обговорюватися в рамках роботи Координаційної ради з питань реформування енергетичного сектора, створеного при уряді.

Як повідомлялося, раніше М.Шефчович заявив, що прийшов час для чергового раунду тристоронніх переговорів із газопостачання за участю Росії і України.

"Конструктивна і стабільна співпраця між Росією і Україною в галузі енергетики має першорядне значення для Європейського Союзу. У цьому контексті я завжди наполягав на необхідності продовження довгострокового транзиту російського газу через Україну в ЄС надійним і комерційно доцільним способом, тому я звернувся до українських і російських партнерів і запросив їх на тристоронні переговори, які в минулому виявилися ефективними для досягнення відчутних і успішних результатів", - йдеться в заяві М.Шефчовича, поширеній 23 травня.

За його словами, переговори, підтримувані державами-членами ЄС, "мають розпочатися якомога швидше з тим, щоб обговорити важливі для зацікавлених сторін питання газу і визначитися з його транзитом територією України після 2019 року".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА