16:38 25.05.2018

ProZorro завершила міграцію всіх ІТ-ландшафтів із США до України, та анонсує істотне розширення

3 хв читати

Система електронних публічних закупівель ProZorro успішно завершила міграцію всіх ІТ-ландшафтів з Amazon Web Services до De Novo G-Cloud в Україні й продовжує стабільно працювати, повідомив повідомив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов на прес-конференції у Києві у четвер. Це стало можливим завдяки фінансовій підтримці у розмірі майже 500 тис. доларів від Агентства USAID та UK aid.

«Міграція ProZorro є унікальною для вітчизняної ІТ галузі — з Amazon в Україну було переміщено 50 терабайт інформації, понад 30 млн файлів та всі важливі для функціонування Системи модулі», - повідомив він.

На момент створення ProZorro в Україні не існувало технологій та потужностей, здатних обробляти, накопичувати та зберігати таку величезну кількість даних. «Стартували на колінах, запускали mvp (Minimum viable product, мінімально життєздатний продукт – ІФ), через це для розміщення системи був обраний Amazon як найбільша публічна хмара у світі», - пояснив перший заступник міністра. Хостинг Amazon дозволяв ProZorro на етапі роботи системи в пілотному режимі займатися активно розвитком продукту.

Однак, з серпня 2016 р., після того, як система ProZorro стала обов’язковою для усіх державних замовників, відповідно до Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах», усі дані ProZorro повинні розміщуватися у дата-центрі на території України.

Команда IT-фахівців ProZorro завдяки підтримці міжнародних донорів USAID та UK aid в рамках проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»/ TAPAS розробила рішення та реалізувала міграцію у стислі строки – 9 місяців.

Після завершення міграції, з початку березня, у системі ProZorro вже оголошено 145 тис. неконкурентних процедур з очікуваною вартістю 32 млрд грн та майже 89 тис. конкурентних процедур з очікуваною вартістю 148 млрд грн.

Завершився важливий етап, який відкриває дорогу до наступних запланованих і дуже потрібних вдосконалень системи. «Запровадження рамкових угод, які дозволять замовникам забути про тендери на 4 роки, запровадження настільки затребуваних електронних каталогів, інтеграція з Державною аудиторською службою, яка дозволить здійснювати тендери під пильним наглядом ДАСУ й ще більше гарантувати користувачам прозорість і справедливість торгів, запровадження електронної тендерної документації, що дозволить забути про прикріплення сканкопій», - анонсував зміни директор ДП «ПРОЗОРРО» Василь Задворний.

«На міграцію сервера в рамках нашого проекту було виділено близько півмільйона доларів. Це дійсно була грандіозна, неймовірна і дуже складна задача. Ми пишаємося цим досягненням і командою, яка це зробила. Ми дякуємо донорам – урядам США і Великої Британії, які повірили в реалістичність такої задачі, коли не вірив ніхто», - додав керівник проекту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»/TAPAS Петро Матіяшек.

Система ProZorro прийшла на зміну паперовим тендерам внаслідок реформи тендерного процесу в електронних публічних та державних закупівлях в Україні. Портал prozorro.gov.ua є відкритим ресурсом, який пропонує доступ до всієї інформації з центральної бази даних про електронні тендерні торги, що були оголошені з 31 липня 2016 року. Основною перевагою системи є те, що, відповідно до принципу «всі бачать все», дані про використання державою коштів платників податків тепер доступні кожному на порталі prozorro.gov.ua.

Програма технічної допомоги, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та урядом Великої Британії через UK aid, спільно з українським урядом, місцевою владою та громадянами працює над удосконаленням системи публічних закупівель, електронних послуг та доступу до відкритих даних для зменшення корупції. Проект виконується Фондом «Євразія» у партнерстві з органами державної влади України та у співпраці з українськими та міжнародними організаціями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА