17:00 25.05.2018

Мета переговорів Україна-РФ-ЄС щодо транзиту газу - визначення його параметрів і гарантій після 2019 року

2 хв читати
Мета переговорів Україна-РФ-ЄС щодо транзиту газу - визначення його параметрів і гарантій після 2019 року

Тристоронні переговори України, Росії та Євросоюзу з питання транзиту російського газу через Україну після 2019 року мають бути сфокусовані на встановленні термінів нової угоди й основних параметрів транзиту, заявив віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович, який днями виступив з ініціативою якнайшвидшого їх проведення.

Під час дискусії про український газотранспортний маршрут після 2019 року в Брюсселі у п'ятницю він зазначив, що серед цих параметрів - мінімальний річний обсяг транзиту, рівень тарифу та можливі гарантії, тоді як інші деталі мають відпрацювати між собою безпосередньо компанії.

М.Шефчович наголосив, що Україна є одним із найважливіших транспортних маршрутів для транспортування російського газу до Європи. Він нагадав, що у 2017 році в складних умовах ним було транспортовано 93 млрд кубометрів, що стало найбільшим показником за останні сім років. Віце-президент Єврокомісії зазначив, що останні роки підтвердили надійність цього маршруту та професіоналізм у його управлінні, незважаючи на виклики, що стояли перед Україною.

"Єврокомісія займає позицію, що Україна має залишатися важливою транзитною країною після завершення 1 січня 2020 року контракту з "Газпромом". Продовження довгострокового транзиту російського газу через Україну стратегічно важливе і має величезний вплив на енергетичну безпеку ЄС і України, з точки зору і чинників економіки, і чинників безпеки постачань", - сказав М.Шефчович.

Він додав, що з цього питання існує повний консенсус серед країн-членів ЄС, водночас зазначивши, що російський газ залишається важливим джерелом для Євросоюзу.

"Тому тристоронні переговори з цього питання необхідно розпочати якомога раніше, щоб досягти згоди", - пояснив віце-президент ЄК.

Він повідомив, що на початку цього тижня написав листа російському й українському уряду з пропозицією розпочати таку тристоронню дискусію в найближчі тижні й особисто передав його українському прем'єру Володимиру Гройсману вранці у п'ятницю в Брюсселі.

М.Шефчович також зазначив, що Німеччина і Франція, які є учасниками чотиристороннього "нормандського формату", підтримують таку позицію.

Коментуючи підсумки зустрічі з В.Гройсманом, що відбулася вранці, віце-президент Єврокомісії припустив, що такі тристоронні переговори можуть минути конструктивно й завершитися хорошою угодою.

Говорячи про гарантії, він назвав європейське законодавство й арбітраж. У зв'язку з цим М.Шефчович висловив думку, що нещодавні рішення Стокгольмського арбітражу стосовно судових спорів між "Нафтогазом" і "Газпромом" є хорошою основою для відновлення відносин між компаніями.

"Ми схвалили рішення Стокгольма. Вважаємо, що це в інтересах усіх - виконувати його", - сказав віце-президент Єврокомісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА