15:03 29.05.2018

"Нафтогаз" сумнівається в адекватності тверджень "Газпрому" про втручання сторонньої особи у процес ухвалення рішення арбітражу

2 хв читати
"Нафтогаз" сумнівається в адекватності тверджень "Газпрому" про втручання сторонньої особи у процес ухвалення рішення арбітражу

Головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко сумнівається в адекватності тверджень ПАТ "Газпром" про те, що в процес ухвалення рішення Стокгольмським арбітражем втрутилася стороння особа.

"Просять прокоментувати новину про "Газпром" і арбітраж. Для того щоб це зробити, потрібно спочатку виконати лінгвістичну експертизу, чи справді цю новину написали в інформаційному агентстві, яке розповсюдило цю новину. А потім потрібно буде зробити лінгвістичну експертизу заяви "Газпрому" – чи справді це писав "Газпром". Ну а потім можна і прокоментувати цю маячню", - написав він у себе на сторінці в соцмережі Facebook.

Як повідомлялося, "Газпром" 28 травня направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору між "Газпромом" і "Нафтогазом" стосовно транзитного контракту.

"Додаткове вивчення тексту рішення із залученням всесвітньо визнаного експерта-лінгвіста засвідчило, що значну частину арбітражного рішення написали не арбітри, а інша особа. Очевидно, що ніхто не має права підміняти арбітрів. Безпосереднє ухвалення рішення арбітрами має надзвичайно високе значення для сторін спору, і втручання сторонніх людей у процес ухвалення рішення є грубим порушенням арбітражної угоди", - стверджує "Газпром".

"Висновок експерта-лінгвіста про авторство арбітражного рішення щодо транзиту є новим доказом серйозних порушень шведського права й арбітражного регламенту Торговельної палати Стокгольма під час розгляду цієї справи, що дає підстави для його повного скасування", - пише "Газпром".

Ще раніше, наприкінці лютого 2018 року, Арбітражна палата Стокгольма задовольнила позовні вимоги НАК "Нафтогаз України" стосовно "Газпрому" через порушення контрактних зобов'язань із транзиту російського газу через Україну. Суд ухвалив рішення про сплату компенсації обсягів, які були недопоставлено, проте "Газпром" не виконує рішення суду.

Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу України" $4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Отже, за підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" зобов'язаний доплатити НАК $2,56 млрд.

"Нафтогаз" у зв'язку з відмовою "Газпрому" виконувати рішення Стокгольмського арбітражу розпочав підготовку до примусового стягнення з російської компанії присуджених коштів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА