15:47 29.05.2018

Сегмент органічної продукції в Україні залишається дуже вузьким - експерт ФАО

2 хв читати
Сегмент органічної продукції в Україні залишається дуже вузьким - експерт ФАО

Більшість українських споживачів не готова платити вдвічі-втричі більше за органічний продукт, вважає економіст інвестиційного центру "Продовольча і сільськогосподарська організація ООН" (ФАО) Андрій Ярмак.

"Сегмент органік надалі залишається дуже вузьким. Дуже мало людей розуміє, що це таке, і готові платити вдвічі-втричі вищу ціну за дійсно органічні продукти", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

На думку експерта, така ситуація пояснюється деякими прогалинами в освіті та сприйнятті якості.

"Це все проблема наших шкіл, де не дають розуміння таких простих і важливих речей. Багато хто, наприклад, вважає, що якісне молоко буває лише на базарі. І це тоді, як таке молоко банально є небезпечним: під час його виробництва не дотримано якихось гігієнічних і санітарних вимог, воно зберігалося і продається в неналежних температурних умовах тощо", - пояснює він.

Крім того, сказав А.Ярмак, зазначені проблеми, а також рівень доходів українських споживачів (нижчий за європейський) пояснюють наявність на вітчизняному ринку продуктів другого сорту, тоді як розвинені країни віддають перевагу продуктам топ-класу.

Водночас експерт зазначає, що в Україні "органічний" тренд - досить потужний. Виробники, які його вчасно підхопили, нині отримують чималі дивіденди від цілеспрямованої роботи із забезпечення високої якості виробництва та маркетингу здорових продуктів харчування.

"Наші виробники органічних продуктів експортують переважно сировину, яку в ЄС "відривають із руками". Коли вони намагаються випускати дорожчі продукти з доданою вартістю, це сприймається неохоче, оскільки в цьому сегменті конкуренція значно вища. Щоб успішно продавати такий продукт за конкурентною ціною, потрібен обсяг і великі обсяги реалізації, зокрема на місцевому ринку, а вони зараз дуже незначні", - сказав він.

Експерт додав, що нині Україна перебуває в замкненому колі: будучи великим експортером органічної сировини, країна не може задовольнити внутрішній попит на готовий органічний продукт.

За його словами, тенденції на українському ринку тісно корелюють зі світовими. Проте прогнозувати, як вони розвиватимуться далі, складно, оскільки багато залежить від рівня доходів українців. "На жаль, кожні 10 років ми робимо великий крок назад, потім наздоганяємо той рівень, який у нас колись уже був", - констатував А.Ярмак.

Водночас він додав: навіть за менших доходів можна відзначити підвищення якості продуктів, запит на здорове харчування, розвиток e-комерції та інші світові тенденції в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА