17:02 29.05.2018

Рада ЄС погодила EUR1 млрд фінансової допомоги Україні

3 хв читати
Рада ЄС погодила EUR1 млрд фінансової допомоги Україні

Рада Євросоюзу у вівторок схвалила третю програму макрофінансової допомоги для України, яка передбачає надання EUR1 млрд, ідеться в повідомленні на сайті Ради у вівторок.

"Комітет постійних представників країн ЄС (головний допоміжний орган Ради ЄС, Coreper - ІФ) від його імені підтвердив досягнення з Європарламентом домовленості про надання Україні макрофінансової допомоги", - наголошується в документі.

Метою надання коштів є "економічна стабілізація і програма проведення структурних реформ".

Згідно з повідомленням на сайті Ради ЄС, подальші виплати залежатимуть від поваги з боку України до демократичних механізмів, верховенства права й гарантій поваги до прав людини.

"Умови (надання фіндопомоги - ІФ) буде встановлено в меморандумі про взаєморозуміння між Україною та Комісією. Комісія відповідатиме за надання макроекономічної допомоги. Комісія та Європейська служба зовнішніх справ стежитимуть за виконанням умов", - наголошується в повідомленні.

У Раді ЄС додали, що попередні умови сформулювали Європарламент, Рада ЄС і Єврокомісія у спільній заяві. "У заяві зазначається, що подальша макрофінансова допомога залежатиме від прогресу у сфері запобігання корупції, як і від наявності прогресу в реалізації програми МВФ. Меморандум про взаєморозуміння передбачатиме зобов'язання щодо зміцнення управління, адміністративних можливостей та інституційної структури для запобігання корупції", - поінформували в ЄС.

У заяві уточнюється, що основними умовами є запуск системи перевірки електронних декларацій, перевірка даних про бенефіціарів компаній і створення добре функціонуючого спеціалізованого антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії. Також у меморандум закладаються умови щодо боротьби з відмиванням грошей і ухиленням від сплати податків.

"Якщо умови не виконуються, Комісія тимчасово призупиняє або скасовує надання макрофінансової допомоги", - наголошується в проекті спільної заяви Європарламенту, Ради Європи та Єврокомісії.

У документах міститься нагадування, що третій транш другої програми макрофінансової допомоги на EUR600 млн було скасовано 18 січня цього року саме через невиконання Україною погоджених умов.

Крім того, програма передбачає, що при кожній виплаті Єврокомісія публікуватиме інформацію про виконання умов, зокрема стосовно запобігання корупції.

Згідно з проектом документів, оприлюднених на сайті Ради Європи, передумовою для надання макрофінансової допомоги є повага Україною до ефективних демократичних механізмів, зокрема багатопартійної парламентської системи.

Відповідно до оприлюднених матеріалів, макрофінансова допомога надається на термін до 15 років. Її буде поділено на два транші, розміри яких визначатимуться додатково. Програма діятиме два з половиною роки з моменту початку дії Меморандуму про взаєморозуміння з Україною.

Передбачається, що кошти макрофінансової допомоги буде надано Нацбанку, однак не виключено, що кінцевим їх бенефіціарним одержувачем стане Мінфін.

Євросоюз нагадує, що з 2014 року надав Україні EUR2,81 млрд макрофінансової допомоги. Однак у листопаді 2017 року місія МВФ переглянула свої оцінки потреби України в зовнішньому фінансуванні, вказавши на додатковий розрив у $4,5 млрд на 2018-2019 роки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА