09:03 30.05.2018

Трамп у червні введе мита на китайські товари на $ 50 млрд

2 хв читати
Трамп у червні введе мита на китайські товари на $ 50 млрд

США в червні введуть 25-% мита на ввезені з Китаю товари на загальну суму в $ 50 млрд. Таке рішення прийняв президент Дональд Трамп, йдеться в повідомленні Білого дому.

Мита вводяться на товари, пов'язані зі "значущими для виробництва технологіями, включаючи ті, що відносяться до програми Made in China 2025" (стратегічний план з модернізації десяти галузей промисловості КНР).

Повний список товарів, які будуть обкладатися митами, не розкривається і буде опублікований 15 червня. У повідомленні адміністрації Трампа проте згадується, що в США тарифи на ввезення китайських автомобілів складають 2,5%, а в Китаї на ввезення американських - 25%.

Сполучені Штати також продовжать суперечку з Китаєм у СОТ за підозрою в застосуванні Пекіном дискримінаційних вимог до ліцензування технологій. Крім того, Білий дім обіцяє ввести точкові обмеження на інвестиції проти окремих осіб і компаній з Китаю, пов'язаних з "придбанням промислово значущих технологій". Їх список буде представлений 30 червня.

США і раніше оголошували про введення мит на китайські товари, але в Білому домі не називали конкретних дат. Пекін у відповідь також обіцяв обмеження на американський імпорт.

20 травня сторони випустили заяву про згоду прийняти заходи зі скорочення торгового дефіциту між США і Китаєм. Після цього міністр фінансів США Стівен Мнучін заявив про припинення торговельної війни, про це ж говорив і віце-прем'єр Держради КНР Лю Хе.

New York Times називає рішення Трампа "зміною курсу" і пояснює його ідеологічною боротьбою "економічних націоналістів", які дотримуються протекціоністських поглядів, і більш "мейнстрімних радників", як Мнучін, які побоюються, що тарифи та обмеження завдадуть шкоди ринку. "Схоже, що в цьому раунді перемогли націоналісти", - пише видання, зазначаючи, що міністр торгівлі США Уілбур Росс все одно попрямує до Пекіна для продовження переговорів.

Вашингтон з самого початку вимагав від Китаю скоротити торговий дефіцит не менше ніж на $ 200 млрд і відмовитися від деяких субсидій за програмою Made in China 2025. Як писав Bloomberg, саме ця програма турбує Вашингтон: американський бізнес побоюється, що не зможе конкурувати з модернізованою китайською промисловістю , якщо та буде отримувати серйозну підтримку держави. Одним з видів підтримки називають використання Пекіном тактик, що змушують компанії передавати свої "промислові розробки та патенти".

У повідомленні Білого дому йдеться, що "Китай агресивно прагнув до отримання технологій у американських компаній і приниженню американської креативності". Раніше Торговельне представництво США (USTR) провело розслідування, метою якого було з'ясувати, чи застосовує Пекін подібні способи отримання технологій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА