14:00 30.05.2018

Порошенко доручив керівництву "Нафтогазу" не зупинятися на трьох країнах у процесі стягнення з "Газпрому" і надходження до України $2,6 млрд боргу

4 хв читати
Порошенко доручив керівництву "Нафтогазу" не зупинятися на трьох країнах у процесі стягнення з "Газпрому" і надходження до України $2,6 млрд боргу

Президент України Петро Порошенко доручив керівництву НАК "Нафтогаз України" докласти максимум зусиль для забезпечення стягнення з російського "Газпрому" і надходження до України $2,6 млрд боргу, присудженого за рішенням Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма.

"Процес примусового виконання стягнення 2,6 млрд дол. з "Газпрому" перейшов у практичну площину - сьогодні було розпочато обтяження акцій та інших активів "Газпрому" в країнах Європи, зокрема в Швейцарії, Англії, Нідерландах. Моя чітка вказівка, щоб ми не зупинялися на цих трьох країнах, доклали максимум зусиль для того, щоб забезпечити виконання надходження виграних коштів до України. Про це говорили під час зустрічі з головою правління "Нафтогаз України" Андрієм Коболєвим", - написав П.Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу.

Він наголосив, що мало йтися і про активи, і, можливо, включно з акціями "Північного потоку", "Північного потоку-2" і грошових коштів, які мають високу ліквідність і швидко забезпечать виконання рішень.

"Друга позиція, щоб йшлося і про активи, я не виключаю, що передбачає акції "Північного потоку", "Північного потоку-2" і грошових коштів, які мають високу ліквідність і швидко забезпечать виконання рішень, - сказав П.Порошенко.

Як повідомляє прес-служба президента України, А.Коболєв під час зустрічі з П.Порошенком розповів, що, незважаючи на те, що компанія "Газпром" спробує оскаржити рішення Стокгольмського арбітражу в суді Швеції, це не зупиняє вже прийняте рішення. "Воно залишається в силі і, відповідно, ми його виконуватимемо", - зазначив він.

"Єдиною підставою, яку знайшов російський монополіст, щоб оскаржити - це нібито є якась лінгвістична експертиза, яку вони планують представити як доказ. Ми всі прекрасно пам'ятаємо експертизу у справах типу "Алмаз-Антей"- що і літак не збивали, й інші речі. Мені здається, що тут росіяни більше грають в якусь піар-гру", - сказав керівник НАК "Нафтогаз".

У свою чергу президент України наголосив, що ця ситуація демонструє ненадійність Росії як постачальника газу до Європи.

"Стокгольмський арбітраж є базовим арбітражем в усіх контрактах "Газпрому". Що на сьогоднішній день можуть відчувати споживачі газу, коли РАО "Газпром" відмовляється виконувати рішення цього арбітражу. Це ще одне підтвердження ненадійності "Газпрому", але це не зупинить Україну і український НАК "Нафтогаз" щодо того, щоб ми найближчим часом мобілізували ці кошти в бюджет НАКу і забезпечили надійне функціонування паливно-енергетичного комплексу в майбутньому", - наголосив П.Порошенко.

Президент також додав, що російська сторона не виставляє рахунки за газ, незаконно поставлений "Газпромом" на територію окупованих Донецька і Луганська.

Раніше джерело в українському уряді повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що НАК "Нафтогаз України" розпочав процес стягнення з ПАТ "Газпром" (РФ) боргу $2,6 млрд у зарубіжних судах на виконання рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма.

За його словами, роботи виконуються в Швейцарії, Нідерландах і Великобританії в рамках статті 5 Нью-Йоркської конвенції про визнання і приведення у виконання іноземних арбітражних рішень.

"Газпром" напевно оскаржуватиме арешт у місцевих судах. Якщо суд відмовить, тоді можна буде сказати, що накладено арешт", - зазначив співрозмовник агентства.

Раніше джерело в галузі повідомило "Інтерфаксу", що арбітражний процес між "Газпромом" і "Нафтогазом України" за транзитним контрактом може стосуватися акцій проектних компаній морських газопроводів "Північний потік" і "Північний потік 2". Йдеться про накладення забезпечувальних заходів на акції Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG. За його даними, ці акції вже заморожені.

Офіційного підтвердженням інформації про арешт акцій проектних компаній в "Інтерфаксу" не має. У прес-службі "Газпрому" поки що сказали лише, що займаються з'ясуванням цього питання. В "Нафтогазі України" не запит "Інтерфаксу" наразі ще не відповіли. Представник Nord Stream 2 наразі недоступний для коментарів.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж присудив виплату "Газпромом" "Нафтогазу України" штрафу в розмірі $ 4,7 млрд за транзитним контрактом. "Газпром" направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення. За підсумками двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу "Газпром" зобов'язаний виплатити НАК $2,56 млрд.

Головний комерційний директор НАК компанії Юрій Вітренко наприкінці березня зазначав, що процес стягнення може тривати до півроку. Він, зокрема, не виключив можливість арешту газу російської компанії в підземних сховищах Європи або акцій оператора "Північний потік" в швейцарському суді для стягнення боргу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА