14:39 30.05.2018

"Нафтогаз" підтвердив факт звернення до швейцарських судів для стягнення з "Газпрому" боргу $2,6 млрд

2 хв читати
"Нафтогаз" підтвердив факт звернення до швейцарських судів для стягнення з "Газпрому" боргу $2,6 млрд

НАК "Нафтогаз України" підтвердила факт звернення до швейцарських судів із вимогою примусового стягнення з ПАТ "Газпром" $2,6 млрд через небажання російської компанії виконувати свої юридичні зобов'язання за рішенням Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма, повідомила прес-служба компанії.

За її даними, швейцарська влада вже вжила заходів щодо активів "Газпрому" на території країни.

"Незважаючи на чинні рішення суду та своєчасно здійснену "Нафтогазом" передоплату, "Газпром" відмовився відновити постачання НАК 1 березня 2018 року, як було домовлено, а також не сплатив $2,6 млрд. Зате російський монополіст почав оспорювати рішення арбітражу у шведських судах, висуваючи необґрунтовані претензії, та ініціював новий арбітраж, намагаючись скасувати результати попереднього. Відповідно до норм міжнародного права рішення арбітражів підлягають виконанню майже в усіх країнах світу. Оскарження рішень "Газпромом" не може зупинити їх виконання", - наголосили в НАК.

У свою чергу головний комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко підтвердив намір компанії заарештувати активи "Газпрому", розпочавши з акцій Nord Stream та Nord Stream 2.

"Ми почали арештовувати активи "Газпрому" - з акцій "Північного потоку-1" та "Північного потоку-2" у Швейцарії. Буде привід у Європі ще раз задуматися, наскільки надійними є ці обхідні газопроводи, акції компаній-операторів яких є заарештовані через небажання власника цих акцій грати за цивілізованими правилами і виконувати рішення міжнародного арбітражу", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Раніше джерело в українському уряді повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що "Нафтогаз" розпочав процес стягнення з "Газпром" боргу $2,6 млрд у зарубіжних судах. Робота ведеться в Швейцарії, Нідерландах та Великій Британії у рамках статті 5 Нью-йоркської конвенції про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж присудив виплату "Газпромом" "Нафтогазу України" штрафу у розмірі $4,7 млрд за транзитним контрактом. "Газпром" направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення. За підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" зобов'язаний виплатити НАК $2,56 млрд.

Головний комерційний директор НАК компанії Юрій Вітренко наприкінці березня зазначав, що процес стягнення може зайняти до півроку. Він, зокрема, не виключив можливості арешту газу російської компанії в підземних сховищах Європи або акцій оператора "Північний потік" у швейцарському суді для стягнення боргу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА