12:19 31.05.2018

НКЦПФР вимагає від учасників ринку припинити використання підсанкційного ПЗ

2 хв читати
НКЦПФР вимагає від учасників ринку припинити використання підсанкційного ПЗ

Професійні учасники фондового ринку, які використовують програмні комплекси, що потрапили під санкції РНБО, повинні припинити їх використання, ігнорування цих обмежувальних заходів є правопорушенням, заявляє регулятор ринку - Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку України.

"Зараз Комісія вживає заходів для комплексного і всебічного виконання рішення РНБО і аналізує регуляторні та наглядові наслідки використання професійними учасниками фондового ринку заборонених програмних комплексів", - йдеться в повідомленні регулятора в четвер.

Згідно з ним, Комісія актуалізує наявну в неї інформацію про всі програмні комплекси, які використовуються біржами і учасниками біржових торгів на фондовому ринку України.

"Учасники ринку будуть поінформовані про подальші кроки регулятора з цього питання", - вказує НКЦПФР.

Регулятор нагадує, що обмежувальні заходи РНБО, введені з 14 травня цього року, мають пряму дію, зокрема щодо заборони українським компаніям використовувати в своїй діяльності електронні торгові системи "ПЗ Plaza" і "ПЗ Forts".

Як повідомлялося, ПАТ "Московська біржа ММВБ-РТС" (РФ) входить до оновленого списку юридичних осіб, до яких застосовуються персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції). Крім блокування активів і обмеження торгових операцій, вони припускають також заборону передачі технологій і прав інтелектуальної власності, заборону українським компаніям використовувати в своїй діяльності електронні торгові системи "ПЗ Plaza" і "ПЗ Forts".

Серед введених обмежень для Московської біржі - обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування.

Санкції введені терміном на три роки.

"Московська біржа" раніше володіла великими частками в двох з трьох провідних українських фондових біржах - ПФТС і "Українська біржа", а програмне забезпечення (ПЗ) "МосБіржі" було основою для ПЗ УБ.

"Московська біржа" в 2016 році вийшла з капіталу українських бірж, проте представники регулятора - Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України - висловлювали побоювання, що ПЗ українських майданчиків досі залежить від "МосБіржі".

У прес-службі ПФТС агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили, що біржа використовує програмне забезпечення торговельної системи X-STREAM. "Володарем виняткових прав на програмне забезпечення X-STREAM виступає OMX Technology (заснована в Стокгольмі, Швеція), яка є дочірньою компанією міжнародного біржового холдингу NASDAQ OMX, головний офіс якого розташований в Нью-Йорку, США", - підкреслили в ПФТС.

"Українська біржа" відклала плани із запуску нових ф'ючерсних угод до ухвалення остаточного рішення щодо заміни ПЗ. Біржа також нагадала, що на початку 2018 року ініціювала і планово реалізує внутрішній проект із заміни ПЗ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА