19:10 31.05.2018

Головними ризиками для фінсистеми є корупція, правоохоронні органи і суди

2 хв читати
Головними ризиками для фінсистеми є корупція, правоохоронні органи і суди

Головними джерелами ризику для фінансової системи України є корупція, діяльність правоохоронних органів і судова система, свідчать дані опитування Національного банку України.

Серед найбільших джерел нестабільності респонденти також відзначили політичну і соціальну ситуацію в країні, стан співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями, стан захисту прав кредиторів і інвесторів, а також шахрайство і кібернетична небезпека.

Загальний рівень ризику у фінансовому секторі України респонденти вважають середнім (48%) або високим (43%), і лише 9% - низьким.

Результати опитування також показали, що більшість респондентів вважає нинішній стан фінансового сектора України задовільним (64% всіх відповідей).

Водночас частка респондентів, які вважають стан поганим (23% опитаних) трохи вище, ніж частка оптимістів (14%), додає Нацбанк.

Тим часом майже половина опитаних вказала на поліпшення стану фінансового сектора за останні шість місяців, хоча 10% вважають, що вона погіршилася. 35% респондентів також вважають, що і в наступні півроку стан фінсектора поліпшуватиметься, хоча 13% опитаних дотримуються протилежної думки.

Крім того, майже половина респондентів не бачить змін у стані фінансового сектора і не очікує їх найближчим часом.

Нацбанк уточнює, що в першому опитуванні "Про системні ризики фінансового сектора", проведеному в травні 2018 року, взяли участь 23 респонденти з найбільшою часткою ринку (15 банків, чотири страхові та чотири інвестиційні компанії).

До вибірки респондентів потрапили також юридичні особи, які перебувають під санкціями. Якщо серед лідерів ринку є кілька представників однієї фінансової групи, анкету надсилали одному з них.

Результати наступного відповідного опитування будуть опубліковані в листопаді 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА