16:59 01.06.2018

Суд знову розгляне питання стягнення частини прибутку "Газтранзиту" в рахунок антимонопольного штрафу "Газпрому"

2 хв читати
Суд знову розгляне питання стягнення частини прибутку "Газтранзиту" в рахунок антимонопольного штрафу "Газпрому"

 Господарський суд Києва знову розгляне питання стягнення на користь держбюджету України частини чистого прибутку ПрАТ "Газтранзит" у рахунок антимонопольного штрафу російського "Газпрому".

Як повідомляється в Єдиному держреєстрі судових рішень, суд призначив засідання в цій справі, ініційованій Державною виконавчою службою, на 12 червня.

Раніше Господарський суд Києва вже двічі ухвалював рішення про стягнення до держбюджету частини чистого прибутку "Газтранзиту" - 79,877 млн грн, нарахованих у вигляді дивідендів "Газпрому". Однак обидва рази рішення було скасовано у вищих інстанціях і направлено на повторний розгляд.

Як повідомлялося, в січні 2016 року АМКУ оштрафував ПАТ "Газпром" на 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу України. Потім це рішення кілька разів підтверджували українські суди. Пізніше сума штрафу зросла вже до 172 млрд грн (близько $6,4 млрд) за рахунок пені за його несплату.

"Газпрому" й "Нафтогазу" належить по 40,2% акцій "Газтранзиту", ще 19,6% акцій - турецькій компанії Turusgas.

ПрАТ "Газтранзит" (Київ) було створено в листопаді 1997 року для реалізації міжурядових угод між Україною і РФ, а також "Газпромом" і "Нафтогазом України" (тоді "Укргазпром") щодо збільшення обсягів транзиту російського газу до Туреччини й на Балкани.

"Газтранзит" у 1999-2001 роках реалізував першу фазу проекту з нарощування потужності магістрального газопроводу - будівництво компресорної станції (КС) "Тарутине" (Одеська обл.), що дало змогу збільшити пропускну спроможність газопроводу на 3,9 млрд куб. м на рік - до 20 млрд куб. м в рік. Промислова експлуатація нової станції розпочалася у травні 2001 року. В червні 2005-го між одним із лупінгів і переходом через Дунай у районі КС "Орлівка" "Газтранзит" ввів в експлуатацію технологічну перемичку завдовжки 1,6 км з вузлом редукування газу. Реалізовані заходи дозволили збільшити пропускну спроможність газопроводу Ананьїв-Тирасполь-Ізмаїл до 21,6 млрд куб. м на рік.

У структурі компанії також головний офіс, який займає триповерховий особняк у центрі Києва, і житлове містечко обслуговуючого персоналу КС "Тарутине" (Тарутинський район, Одеська обл.)

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА