10:57 06.06.2018

Затоплення шахт на окупованій території Донбасу поширюється на підконтрольні Україні шахти

2 хв читати
Затоплення шахт на окупованій території Донбасу поширюється на підконтрольні Україні шахти

 Затоплення підземними водами шахт на непідконтрольній Україні частині Донбасу поступово призводить до аналогічних процесів в шахтах, розташованих на підконтрольній українському уряду території, повідомляє заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука.

"Процес затоплення шахт починається на окупованій території і поступово досягає шахт, розташованих на контрольованій урядом території. Зверніть увагу: обсяг шахтних вод, що надходять в шахту "Золоте"(контрольована територія) становить 940 тонн на годину", - написав Г. Тука на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу вранці.

Заступник міністра нагадав, що для того, щоб збільшити потужності водовідведення, уряд України нещодавно виділив 131 млн грн на закупівлю обладнання і проведення робіт. "Додаткове водовідведення вимагає наявності шести спеціальних насосів. Вага одного становить близько 10 тон", - додав він.

Як повідомлялося, 25 квітня на засіданні Кабміну уряд прийняв рішення виділити Міністерству енергетики та вугільної промисловості України 131,188 млн грн на першочергові заходи із запобігання надзвичайним ситуаціям у зв'язку із затопленням шахт Першотравнево-Стаханівського району (Луганська обл.).

За ці кошти заплановано посилити водовідливний комплекс на шахті "Золоте" ДП "Первомайськвугілля". За рахунок таких заходів заплановано запобігти затопленню цієї шахти, а також шахт "Карбоніт", "Гірська" того ж ДП з виходом шахтних вод на поверхню р.Лугань і загрозою підтоплення забудованих територій з населенням 80 тис. осіб. (населені пункти Кіровськ, Первомайськ, Золоте, Гірське, Карбоніт).

Згідно з експертними висновками до розпорядження уряду, таке затоплення можливе у зв'язку з надходженням води з недіючих шахт "Першотравнева" та "Голубовська", що мають гідрогеологічні сполучення з шахтами "Золоте", "Карбоніт", "Гірська".

Кабмін у 2017 році вже виділяв на цей проект 86,963 млн грн, проте освоєно лише 9,954 млн грн через тривалий термін виготовлення обладнання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА