19:06 06.06.2018

Відставка міністра фінансів може призвести до затримки траншу МВФ - банкіри

4 хв читати
Відставка міністра фінансів може призвести до затримки траншу МВФ - банкіри

Відставка міністра фінансів України Олександра Данилюка може привести до затримки траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ), вплив на курс гривні буде нейтральним, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"У короткостроковій перспективі це звільнення не має вплинути на курс гривні. Але воно може негативно позначитися на середньостроковій перспективі, оскільки на призначення нового міністра і на створення ним команди може знадобитися певний час, оскільки це тягне за собою створення нової фінансової програми і бачення на ті чи інші процеси в управлінні фінансами країни, що може відстрочити виділення траншу за програмою МВФ", - сказав експерт відділу продажу казначейських продуктів ОТП Банку Данило Лисенко.

При цьому він додав, що наразі існують хороші умови торгівлі для України, але продовження співпраці України з МВФ знижує вартість боргових запозичень для уряду і допомагає застрахуватися від погіршення умов торгівлі.

Екс-перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін дотримується аналогічної точки зору.

"У короткостроковій перспективі це рішення (про можливу відставку міністра фінансів - ІФ) на курсі гривні не позначиться. Курс гривні вже тривалий період регулюється ринком і, на щастя, залежить більшою мірою від інших факторів. До основних факторів слід віднести: кон'юнктуру на світових ринках, на які Україна експортує сировину та продукцію; пікові виплати за зовнішнім боргом в поточному і наступні два роки; продовження співпраці з МВФ, підтримання рівня золотовалютних резервів; іноземні інвестиції", - сказав експерт.

При цьому він зазначив, що звільнення О.Данилюка - це серйозна іміджева втрата України і негативний сигнал як для МВФ, так і для іноземних інвесторів.

"Особливого негативного відтінку в очах іноземних партнерів це звільнення набуває в зв'язку зі стартом вже восени передвиборчої президентськими перегонами, що може бути розцінено як прагнення певних кіл всередині країни контролювати і перерозподіляти бюджетні потоки в передвиборних інтересах. Інакше важко пояснити звільнення міністра, який блискуче провів після тривалої перерви розміщення 3-мільярдної зовнішньої позики України, що значною мірою призвело до зменшення боргового навантаження в поточному періоді й допомогло стабілізувати гривню", - додав він.

Голова правління РВС Банку Владислав Кравець також вважає, що курс гривні не відреагує на можливу відставку міністра фінансів: "Можлива відставка міністра фінансів не позначиться на курсі гривні. Національний банк отримав справжню інституційну незалежність, і курс в гривні нині формується ринковими факторами і не залежить від персоналій. Продовження програми співпраці з МВФ в рамках проведення реформ надасть підтримку курсу гривні", - сказав банкір.

Член наглядової ради Мегабанку Олена Жукова дотримується аналогічної точки зору.

"На стабільність національної валюти впливає макроекономічна ситуація і кон'юнктура для продукції українських виробників на зовнішніх ринках. Наразі вона сприятлива. Якщо рішення про відставку все ж буде прийнято, на мою думку, це ніяк не позначиться на курсі гривні в короткостроковій перспективі. У довгостроковій перспективі дуже важливо виконання Україною своїх зобов'язань перед зовнішніми кредиторами, незалежно від того хто і на якій посаді буде. Прогнозувати кандидатуру наступного міністра фінансів не беруся, але, Гадаю, що вона також буде узгоджена з зовнішніми кредиторами", - сказала банкір.

Заступник голови правління Укргазбанку Тамара Савощенко також вважає, що кадрові перестановки в Кабінеті Міністрів не впливають на курсоутворення.

"Це рішення не матиме впливу на курс гривні. Як свідчить практика, кадрові зміни в Кабміні не впливають на курсоутворення. Коливання курсу національної валюти в Україні має чітко виражений сезонний характер. Традиційно навесні та влітку спостерігається зміцнення гривні, адже великі експортери-аграрії заводять валюту для забезпечення гривневої ліквідності під посівну кампанію. Великий вплив на курс чинять цінові тенденції на сировинних ринках, які на поточний момент залишаються сприятливими для батьківщин енного експорту. Монетарна політика НБУ теж є ключовим фактором, що стримує валютні коливання і впливає на курс. Не потрібно також забувати про тіньовий валютний ринок, вплив якого через значний обсяг складно спрогнозувати", - сказала вона.

"Для курсу гривні головне значення має фінансова політика, а не особистості, тому курс гривні навряд чи зміниться. Хоча важливість О.Данилюка як парламентера з міжнародними організаціями та донорами України, особливо зараз, важко переоцінити", - сказав він.

Банкір також додав, що в короткостроковій перспективі ключове значення для курсу гривні матимуть: голосування в Раді з антикорупційної суду як одного з головних умов для продовження співпраці з МВФ та іншими донорами, ціни на основні експортні товари України і поведінку нерезидентів на ринку цінних паперів. Крім того, додав банкір, необхідно уважно стежити за ситуацією навколо девальвації валют основних конкурентів України на зовнішніх ринках - перш за все, Туреччини, Росії та Аргентини.

В. Юткін вважає, що в разі відставки міністра фінансів його обов'язки виконуватиме перший заступник Оксана Маркарова. "З високою ймовірністю можна говорити про те, що обов'язки міністра виконуватиме перший заступник Оксана Маркарова. Можна не сумніватися і в швидкій появі в міністерстві Ігоря Уманського (І.Уманський - екс-перший заступник міністра фінансів - ІФ)", - сказав він .

З ним згоден С.Мамедов: "Звісно ж, досвідченій Оксані Маркаровій цілком під силу впоратися з таким завданням, але, в будь-якому випадку, "в.о." обмежує повноваження посадової особи, чия роль нині є особливою".

Кравець вважає, що новим міністром фінансів може стати глава парламентського комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА