11:00 07.06.2018

Єврооблігації України негативно відреагували на новину про можливу відставку міністра фінансів

2 хв читати
Єврооблігації України негативно відреагували на новину про можливу відставку міністра фінансів

Єврооблігації України в середу подешевшали на новині про майбутнє голосування у Верховній Раді щодо відставки міністра фінансів Олександра Данилюка.

За даними агентства Bloomberg, найбільше впали котирування паперів із погашенням у 2027 і 2032 роках: відповідно на 78,5 базисних пункту (б.п.) - до 96,945% номіналу і на 71,9 б.п. - до 92% номіналу. Прибутковість єврооблігацій-2027 при цьому підвищилася на 12,5 б.п. - до 8,226% річних, єврооблігацій-+2032 - на 9,2 б.п., до 8,341% річних.

"Для міжнародних приватних кредиторів, власників єврооблігацій, це негативна новина. Ще з самого ранку вони почали проявляти занепокоєння з цього приводу, і настрій у них не дуже позитивний", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" керівник аналітичного відділу інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Олександр Паращій.

За словами старшого аналітика інвесткомпанії "Адамант Капітал" експерта, закордонні інвестори особливо чутливі до таких кадрових змін, оскільки дивляться на це з перспективи можливих наслідків.

"Не так важливо, чому стався конфлікт, як те, до чого він призвів. Різкі зміни у владі - це сигнал про можливі наслідки, нові ризики, особливо якщо йдеться про ключові фігури, які, наприклад, взаємодіють з Міжнародним валютним фондом (МВФ ). тобто, основне - це зміна, а не причини хто має рацію або хто винуватий", - сказав він.

Ситуацію ускладнює також те, що владі України буде складно швидко знайти відповідну заміну міністрові.

"Знайти людину, яка всіх задовольнить, буде не так просто, тому варто очікувати, що виконувачем обов'язків міністра призначать його першого заступника", - вважає К.Фастовець.

О.Паращій також зазначив, що О.Данилюк спілкується із західними фондами "однією мовою".

"Минулого році Мінфін вперше провів унікальну операцію з часткового погашення єврооблігацій за рахунок нового випуску. Усі це високо оцінили", - сказав він.

Тим часом, О.Паращій вважає, що зміна глави Мінфіну навряд чи позначиться на співпрацю України і МВФ.

"МВФ не може втручатися в кадрові питання уряду, а тому навряд чи варто розраховувати на критичну реакцію щодо можливої відставки міністра. Проте, очевидно, що вони будуть занепокоєні тим, хто буде наступником", - вважає експерт.

При цьому він додав, що в цій ситуацї його більше непокоїть ризик реалізації популістських намірів уряду.

"Цей ризик і без того зростає напередодні виборів: більш лояльний міністр, а по-іншому не може бути, буде схильний приймати більш популістські рішення. Деякі з них навряд чи підтриє Національний банк, який в останні роки доводить свою інституційну незалежність. Тим не менше, є ризик відкочування в автоматизації повернення ПДВ", - вважає О.Паращій.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА