20:26 07.06.2018

ЄБА заявляє про ігнорування позиції бізнес-спільноти щодо законопроекту про НБФБ

3 хв читати

Законопроект про Національне бюро фінансової безпеки (НБФБ) №8157 не враховує основних концептуальних зауважень Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), а прийнято лише деякі "косметичні" виправлення, йдеться в коментарі бізнес-асоціації агентству "Інтерфакс-Україна".

"Бізнес-спільнота не може залишатися осторонь і спокійно спостерігати за тим, як ігнорують нашу точку зору, при цьому публічно заявляючи про широку підтримку з боку бізнесу. Найбільші бізнес-асоціації України, зокрема Європейська Бізнес Асоціація, за підтримки Ради бізнес-омбудсмена, звернулися зі спільним листом до голови Верховної Ради Андрія Парубія, в якому аргументовано виклали всі наші зауваження до цього законопроекту", - зазначає ЄБА в коментарі.

При цьому асоціація наголошує, що її експерти приєдналися до вивчення та обговорення документа від самого початку його оприлюднення. Зокрема, фахівці низки компаній - членів асоціації, зокрема юридичних фірм, фармацевтичних та інвестиційних компаній, провели ґрунтовну роботу з опрацювання законопроекту, результатом чого стали майже десять сторінок зауважень.

"До того ж ми провели зустріч із Ніною Южаніною (головою парламентського комітету з питань податкової та митної політики - ІФ), під час якої озвучили головні коментарі та подискутували з проблемних питань законопроекту. Більше того, ми зустрічалися в робочому порядку з фахівцями, які працювали над текстом законопроекту, й обговорювали окремі норми, що залишилися під знаком питання", - зазначила ЄБА.

"Проте, незважаючи на всі наші намагання бути почутими і запевнення з боку Южаніної, що наші зауваження буде враховано, 19 березня ми зі здивуванням і розчаруванням побачили зареєстрований у Верховній Раді законопроект №8157. У ньому залишилися неврахованими основні концептуальні зауваження асоціації, а прийнято лише деякі "косметичні" виправлення", - йдеться в коментарі ЄБА.

Серед основних зауважень до проекту закону ЄБА відзначає, зокрема, підзвітність майбутнього органу президенту, а також надто велику, на думку експертів асоціації, чисельність НБФБ.

"Ми виступаємо проти прямої підпорядкованості і підзвітності цього органу безпосередньо президенту. Ми вважаємо, що чисельність органу 4 тис. осіб занадто велика. Така структура буде обтяжлива для утримання українському бізнесу", - зазначає ЄБА.

Окрім цього, експерти асоціації вважають, що законопроект про НБФБ створює воєнізований орган із військовими званнями та озброєними підрозділами замість аналітичної структури, як це було анонсовано, а також не передбачає ліквідацію аналогічних служб у Міністерстві внутрішніх справ (МВС) і Службі безпеки (СБУ).

"Законопроект не містить обмежень щодо прийому до нової структури старих корумпованих кадрів. Не встановлено порядок передачі вже відкритих справ старими відомствами щодо економічних правопорушень, тобто на бізнес можуть продовжити паралельно тиснути і МВС, і СБУ, і Державна фіскальна служба (ДФС), і ще й новий орган - НБФБ", - йдеться в коментарі.

При цьому асоціація висловила сподівання, що думку бізнесу буде почуто і враховано: "Ми залишаємося відкритими до подальших дискусій та обговорень. Упевнені, що разом зможемо досягти компромісу і створити сприятливі умови для розвитку бізнесу в Україні".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА