15:47 08.06.2018

НБУ може в червні продовжити дію норми про обов'язковий продаж валютної виручки в розмірі 50% - банкіри

3 хв читати
НБУ може в червні продовжити дію норми про обов'язковий продаж валютної виручки в розмірі 50% - банкіри

Національний банк України (НБУ) продовжить ще на півроку дію норми про обов'язковий продаж валютної виручки в розмірі 50%, плановий перегляд якої має відбутися в червні, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"За поточних умов малоймовірно, що Національний банк України змінить норму про обов'язковий продаж валютної виручки. Ця норма досі залишається центральним елементом конструкції валютного регулювання, для скасування якого центральному банку необхідно впевнитись у відсутності системних ризиків для стабільності обмінного курсу, а значить, і для інфляції", - сказав головний економіст Альфа-Банку Україна Олексій Блінов.

При цьому він додав, що найбільшим таким ризиком є нездатність України заручитися рефінансуванням зовнішнього державного боргу на 2019-2020 рр., зокрема і за рахунок відновлення фінансування за програмою Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Аналогічної точки зору дотримується і директор казначейства банку "Кредит Дніпро" Олег Курінний.

"Раз на півроку Нацбанк переглядає відсоток обов'язкового продажу валютного виторгу, керуючись макроекономічними трендами і ціновими перспективами світових товарних ринків. Наприклад, навесні 2017 року обсяги обов'язкового продажу були знижені з 65% до 50%, і з грудня 2017 року аж до сьогоднішнього дня ця норма залишається без змін. НБУ в червні може продовжити дію норми про обов'язковий продаж валютної виручки в розмірі 50%", - сказав він.

Як зазначив О. Курінний, подальша лібералізація валютного регулювання можлива за умови стабільного зростання потоку експортної виручки і зарубіжних інвестицій в Україну, а також передбачає стабілізацію політичної обстановки і відновлення співпраці з МВФ.

"Нацбанк послідовно дотримується політики плаваючого валютного курсу, динаміка якого визначається співвідношенням попиту і пропозиції. За наявних умов ще обмеженого притоку зовнішніх інвестицій експортна виручка є головним джерелом стабільного припливу валюти до країни. Її частковий обов'язковий продаж - один з інструментів НБУ з регулювання пропозиції валюти на ринку", - додав експерт.

Директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін вважає, що лише після надання Україні чергового траншу МВФ НБУ може протестувати сценарій зі зниженням або повним скасуванням норми обов'язкового продажу валюти.

"До 13 червня 2018 року діє норма про обов'язковий продаж експортної виручки в розмірі 50%. У червні, швидше за все, центробанк продовжить дію цієї норми ще на півроку. У разі надання Україні чергового траншу з боку МВФ, можливо, Нацбанк протестує сценарій зі зниженням норми обов'язкового продажу валюти до рівня 25% або повністю її скасує на короткий період, до початку сезонної девальвації гривні", - сказав він.

Голова правління РВС Банку Владислав Кравець також вважає, що відновлення фінансової підтримки країни з боку МВФ є передумовою для зниження норми обов'язкового продажу валюти.

"Якщо найближчим часом не буде досягнуто домовленості про продовження співпраці з МВФ, то НБУ ще на півроку продовжить норму про обов'язковий продаж валюти, але може її достроково відзначити, щойно програма з МВФ відновиться", сказав він.

За оцінкою В.Кравця, за нинішніх умов норма про обов'язковий продаж валюти ефективна і дає можливість зробити регулярними надходження валюти на міжбанківський валютний ринок, що особливо важливо в період сезонної девальвації нацвалюти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

Дефіциту електроенергії немає, "Укренерго" довелося обмежувати ВДЕ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА