14:39 11.06.2018

НБУ подав позови у Швейцарії та Україні проти Коломойського

2 хв читати
НБУ подав позови у Швейцарії та Україні проти Коломойського

Національний банк України (НБУ) подав нові судові позови у Швейцарії та Україні проти колишнього співвласника ПриватБанку (Київ) Ігоря Коломойського, повідомляється на сайті центробанку.

Згідно з повідомленням, судові провадження стосуються виконання І.Коломойським зобов'язань за наданими в 2016 році особистими поручительствами на користь НБУ.

"Мета позовів - забезпечити погашення кредитів рефінансування, які Нацбанк надав ПриваБанку в період між 2008 та 2015 роками. Позови спрямовані на погашення заборгованості за п'ятьма кредитними угодами на суму близько 10 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

Перший позов подано за місцем проживання І.Коломойського у Швейцарії - до суду першої інстанції в Женеві.

Другий пакет позовів подано за місцем розміщення майна відповідача в Україні - до Господарського суду Дніпропетровської області.

"Таке рішення НБУ свідчить, що регулятор готовий вести судові справи проти І.Коломойського як в Україні, так і за кордоном, щоб притягнути його до відповідальності. Відповідач продемонстрував небажання виконувати взяті на себе зобов'язання добровільно, незважаючи на важкі наслідки, які Українська держава змушена понести внаслідок його дій. Нацбанк переконаний, що швейцарський та український суди задовольнять обґрунтовані вимоги НБУ", - йдеться в повідомленні.

За словами заступника глави НБУ Катерини Ріжкової, наведеними в повідомленні, зазначені позови є ще одним важливим кроком на шляху захисту інтересів українців та забезпечення виконання колишніми акціонерами ПриватБанку взятих на себе зобов'язань.

"ПриватБанк отримав кредити рефінансування від НБУ під забезпечення поруками, наданими особисто І.Коломойським. Але сьогодні зрозуміло, що в той час фінустанова насправді не могла повернути ці кредити. Врешті-решт державі довелося націоналізувати банк ціною значних витрат в еквіваленті 5% ВВП, щоб захистити інтереси мільйонів власників рахунків та зберегти фінансову стабільність у цілому. НБУ нині вживає і продовжить вживати правових заходів, необхідних для відшкодування І.Коломойським цих коштів", - сказала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА