13:54 12.06.2018

"Укртрансгаз" вимагає в суді від "Харківміськгазу" 3,4 млрд грн за балансування

3 хв читати
"Укртрансгаз" вимагає в суді від "Харківміськгазу" 3,4 млрд грн за балансування

 ПАТ "Укртрансгаз" звернулося до суду з вимогою стягнути з ПАТ "Харківміськгаз" 3,4 млрд грн як плату за балансування газу, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі "Харківміськгазу".

"Харківміськгаз" 4 червня отримав від "Укртрансгазу" судовий позов на 3,4 млрд грн. Ця сума складається нібито з заборгованості "Харківміськгазу" за отримані послуги балансування (2,7 млрд грн), а також пені і штрафів (понад 0,6 млрд грн). За даними "Харківміськгазу", реальна і документально підтверджена заборгованість компанії перед оператором ГТС становить 194 млн грн", - уточнюють у прес-службі.

У компанії додають, що фактично "Укртрансгаз" намагається стягнути з "Харківміськгазу" вартість газу, спожитого підприємствами теплоенергетики (ТКЕ) у 2016-2018 рр.

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", НАК "Нафтогаз України" відмовився підтверджувати номінації КП "Харківські теплові мережі" і "Харківська ТЕЦ-5" на поставку відповідного обсягу газу в рамках спеціальних зобов'язань (PSO), оскільки тепловики розрахувалися за попередні періоди менше ніж на 90%, і цим порушили вимоги законодавства.

У підсумку "Нафтогаз" не підписав з підприємствами ТКЕ акти прийому-передачі газу, а "Укртрансгаз" - класифікував відбір газу ТКЕ, як несанкціонований, зажадавши оплатити вже послуги балансування системи.

В "Харківміськгазі" вважають дії "Нафтогазу" і "Укртрансгазу" незаконними.

"Якщо у споживача укладено договір із постачальником зі спеціальними обов'язками, то витрата такого споживача може бути оформлена лише на такого постачальника. У разі поставки газу підприємствам ТКЕ, йдеться про газ із ресурсу НАК "Нафтогаз України". Саме НАК зобов'язаний забезпечити тепломережі та котельні, які дають тепло і гарячу воду жителям міста, газом у повному обсязі за ціною PSO - 4942 грн (без ПДВ)... Дії "Укртрансгазу", коли поставки на адресу ТКЕ становлять небаланси, є незаконними", - цитує прес-служба комерційного директора "Харківгоргазу" Антона Яворівського.

Згідно із законодавством, газ для балансування "Укртрансгаз" закуповує на ринкових умовах, а плату за балансування виставляє, помноживши його ціну на 1,2 - таким чином, вартість балансування у рази перевищує ціну газу для населення (в рамках PSO).

"Вартість газу для послуг балансування від "Укртрансгазу" більше ніж удвічі перевищує ціну газу, встановлену урядом для ТКЕ. Це призводить до створення штучних боргів, які використовуються "Укртрансгазом" і "Нафтогазом" для створення тиску на газорозподільні компанії", - зазначають у "Харківміськгазі".

У компанії додають, що вважають застосування підвищувальних коефіцієнтів при розрахунку плати за балансування таким, що суперечить здоровому глузду.

"Ми не хочемо незаконно застосовувати підвищувальні коефіцієнти в розрахунках за газ, поставлений підприємствам ТКЕ рамках PSO. Це суперечить здоровому глузду і чинному законодавству. Адже населення, споживачі тепла, платять підприємствам ТКЕ за тарифами, які розраховані, виходячи з ціни газу по PSO, без застосування коефіцієнтів", - цитує прес-служба А.Яворського.

Як доказ протиправності дій "Нафтогазу" і "Укртрансгазу" в "Харківміськгазі" наводять постанову НКРЕКП №615, судову тяжбу проти якого держкомпанії програли. За даними "Харківміськгазу", ця постанова зобов'язує "Нафтогаз" і "Укртрансгаз" врегулювати питання небалансів з ТКЕ безпосередньо, без участі "обл-" і "міськгазів".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА