14:17 13.06.2018

Європарламент затвердив третю програму макрофінансової допомоги Україні на EUR1 млрд

2 хв читати
Європарламент затвердив третю програму макрофінансової допомоги Україні на EUR1 млрд

Європейський парламент схвалив третю програму макрофінансової допомоги для України, яка передбачає виділення EUR1 млрд кредитів у разі виконання Києвом низки умов.

Таке рішення підтримали 527 депутатів, висловилися проти - 124, утрималися - 29.

"Очікую прийняття найближчим часом остаточного рішення з боку Ради ЄС", - написав на своїй сторінці у Facebook президент України Петро Порошенко, схваливши рішення Європарламенту.

Як повідомлялося, Рада ЄС попередньо вже схвалила надання Україні цієї фінансової допомоги в розмірі EUR1 млрд, яку, як очікується, буде використано протягом найближчих двох років. Метою надання коштів є "економічна стабілізація і програма проведення структурних реформ".

Рада ЄС раніше зазначала, що безпосереднє виділення коштів у рамках третьої програми макрофінансової допомоги залежатиме від поваги з боку України до демократичних механізмів, верховенства права і гарантій поваги прав людини.

"Умови (надання фіндопомоги - ІФ) буде визначено в меморандумі про взаєморозуміння між Україною та Комісією (Єврокомісією - ІФ). Комісія відповідатиме за надання макроекономічної допомоги. Комісія та Європейська служба зовнішніх справ стежитимуть за виконанням умов", - зазначалося в повідомленні.

Попередні умови Європарламент, Рада ЄС і Єврокомісія сформулювали у спільній заяві. Основними умовами є запуск системи перевірки електронних декларацій, перевірки даних про бенефіціарів компаній, створення спеціалізованого антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії. Крім того, в меморандумі буде закладено умови щодо боротьби з відмиванням грошей і ухиленням від сплати податків.

"Якщо умови не виконуються, комісія тимчасово призупиняє або скасовує надання макрофінансової допомоги", - зазначалося в проекті спільної заяви Європарламенту, Ради Європи та Єврокомісії.

Згідно з проектом документів, оприлюднених на сайті Ради Європи, передумовою для надання макрофінансової допомоги також є повага України до ефективних демократичних механізмів, зокрема до багатопартійної парламентської системи.

Згідно з оприлюдненими матеріалами, макрофінансова допомога виділяється на термін до 15 років. Її буде поділено на два транші, розміри яких визначатимуться додатково. Програма діятиме 2,5 року від моменту набуття чинності меморандуму та взаєморозуміння з Україною.

Спочатку передбачається, що кошти макрофінансової допомоги буде виділено Нацбанку, однак можлива ситуація, коли кінцевим їхнім бенефіціарним одержувачем стане Мінфін.

Євросоюз нагадує, що з 2014 року надав Україні EUR2,81 млрд макрофінансової допомоги. Третій транш другої програми макрофінансової допомоги на EUR600 млн було скасовано 18 січня 2018 року через невиконання країною узгоджених умов.

Необхідність у третій програмі виникла у зв'язку з тим, що в листопаді 2017 року місія МВФ переглянула свої оцінки потреби країни в зовнішньому фінансуванні, відзначивши додатковий розрив у $4,5 млрд на 2018-2019 рр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА