16:33 14.06.2018

ДФС скасувала штраф майже на 200 млн грн British American Tobacco

2 хв читати
ДФС скасувала штраф майже на 200 млн грн British American Tobacco

Державна фіскальна служба (ДФС) скасувала штраф на суму майже 200 млн грн міжнародної тютюнової компанії British American Tobacco (BAT), повідомили в Раді бізнес-омбудсмена.

Згідно з повідомленням, 5 січня 2018 року до Ради бізнес-омбудсмена звернулася British American Tobacco, яку ДФС звинуватила в заниженні податкових зобов'язань на суму понад 180 млн грн.

"Наприкінці 2016-го і 2017 рр. Верховна Рада підвищила акциз на тютюнові вироби на 40% і майже 30% відповідно. Як правило, для кінцевих покупців це означає пропорційне зростання вартості продукції. Проте, за словами скаржника, щоб різко не підвищувати ціни, він запланував поступове збільшення вартості готової продукції. При цьому витрати на оплату акцизу на цей перехідний період на початку року він взяв на себе. Таким чином, на початку 2017-го і 2018 рр. виробник реалізував сигарети за ціною, нижчою за собівартість", - пояснили в раді.

ДФС визнала ці дії неправомірними, оскільки ці операції, на думку відомства, не належали до звичайної господарської діяльності, а були спрямовані на заниження власних податкових зобов'язань. Відповідно, на всю партію реалізованих сигарет податкова донарахувала ПДВ і штраф - на загальну суму майже 200 млн грн.

Як зазначено в повідомленні, інспектор Ради бізнес-омбудсмена звернув увагу ДФС на те, що законодавство дозволяє здійснювати збиткові господарські операції, якщо вони мають відповідну ділову мету.

"У цьому разі виробник відмовився від різкого підвищення ціни і пішов на короткочасну втрату маржі для збереження частки ринку. В подальшому компанія поступово підняла ціни, що дало змогу зберегти прибутковість", - зазначили в Раді.

У результаті ДФС скасувала донарахування і штраф майже в повному обсязі, справу було закрито на початку квітня.

У прес-службі British American Tobacco агентству "Інтерфакс-Україна" підтвердили факт скасування штрафу, проте відмовилися уточнити загальну суму претензій.

British American Tobacco (BAT) - велика міжнародна тютюнова компанія. В Україні їй належить ПрАТ "А/Т Тютюнова компанія "В.А.Т.-Прилуки" (Чернігівська обл.), засноване в 1993 році на базі Прилуцької тютюнової фабрики.

Експортує продукцію до Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови, Азербайджану, Сінгапуру.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА