12:33 15.06.2018

Cуд Москви передав позов "Татнефти" до України на $112 млн в арбітраж Ставропольського краю

2 хв читати
Cуд Москви передав позов "Татнефти" до України на $112 млн в арбітраж Ставропольського краю

Арбітражний суд Москви передав позов "Татнефти" до України на $112 млн (плюс відсотки) на розгляд до Арбітражного суду Ставропольського краю, повідомив журналіст "Інтерфаксу", що був на засіданні.

Майже рік представники України і "Татнефти" сперечалися про ефективну юрисдикцію суду, а також про наявність в України на території РФ майна, яке може бути враховане у рамках стягнення за позовом російської нафтової компанії. "Татнефть" наполягала, що стягнути можна частину будівлі культурного центру України в Москві, яка використовується в комерційних цілях. Крім того, суд запитував у Росреєстрі дані про нерухомість України на території РФ, оскільки, за даними "Татнефти", у країни є майно в Ставропольському краї.

На засіданні в п'ятницю представники української сторони клопотали про залучення до справи ноти МЗС України, відомство підтверджує, що культурний центр у Москві має дипломатичний імунітет, відповідно, його не можна обернути в стягнення. Юристи "Татнефти" заперечували проти залучення цього висновку до справи. У результаті суд вирішив передати справу за підслідністю до Арбітражного суду Ставропольського краю.

Як повідомлялося, "Татнефть" розпочала арбітражний розгляд проти України в 2008 році відповідно до російсько-української угоди про заохочення та взаємний захист інвестицій через ситуацію навколо "Укртатнафти".

"Укртатнафту" створено відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акції "Укртатнафти" належало структурам, близьким до "Татнафти", міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо "Татнафті". Проте в результаті судових розглядів в Україні частка татарстанських акціонерів у НПЗ була практично обнулена, а на підприємстві з'явилися нові акціонери, близькі до групи "Приват" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

У 2014 році арбітраж ухвалив рішення на користь "Татнафти" та зобов'язав Україну виплатити російській компанії компенсацію у розмірі $112 млн, а також відсотки. Того ж року Україна ініціювала провадження в Апеляційному суді Парижа з метою скасування цих двох арбітражних рішень. Наприкінці 2016 року Апеляційний суд Парижа залишив у силі два арбітражні рішення, що зобов'язують Україну виплатити "Татнефти" зазначену суму.

Водночас "Татнефть" у квітні 2017 року подала клопотання до Арбітражного суду Москви і Високого суду Лондона про примусове виконання рішення міжнародного арбітражу.

Арбітражний суд Москви 27 червня 2017 року припинив провадження у справі, "Татнефть" оспорила це рішення в касаційній інстанції. У серпні Арбітражний суд Московського округу скасував рішення Арбітражного суду Москви і направив справу на розгляд суду першої інстанції.

При цьому суд Лондона наприкінці липня визнав рішення міжнародного арбітражу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА