11:22 16.06.2018

Група нардепів пропонує зменшити акциз автомобілів і посилити контроль за переміщенням авто на єврономерах

2 хв читати
Група нардепів пропонує зменшити акциз автомобілів і посилити контроль за переміщенням авто на єврономерах

Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді два законопроекти зі змінами до Податкового кодексу про зниження акцизного податку з автомобілів (№8487), а також про заборону на митне оформлення машин, що не відповідають стандарту Євро-5 і посилення контролю за переміщенням і використанням авто, зареєстрованих в інших державах (№8488).

Згідно з інформацією на сайті Верховної Ради, відповідні ініціативи зареєстровано 15 червня, однак тексти законопроектів поки що відсутні.

Як пояснює голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна на своєму сайті, згідно з пропонованими змінами до Податкового кодексу, базові ставки акцизного податку будуть такими: EUR50 – для автомобілів з бензиновим двигуном, EUR75 – з дизельним. При цьому розмір акцизу буде дорівнювати базовій ставці, помноженій на коефіцієнт двигуна і коефіцієнт віку.

Коефіцієнт двигуна пропонується розраховувати за такою формулою: об'єм двигуна поділити на 1000. Коефіцієнт віку – кількість повних календарних років з року, що йде за роком виробництва автомобілів, до року визначення ставки податку, пояснює прес-служба парламентського комітету.

"Розраховані за новим принципом акцизи будуть значно меншими, ніж діючі, а різниця в розмірі ставок для різних за об’ємом двигуна авто не буде суттєвою. При цьому акцизний податок на старі авто, звісно, буде вищим за рахунок збільшення на віковий коефіцієнт, що стимулюватиме купувати нові авто", – цитує прес-служба Н.Южаніну.

Вона також зазначила, що зниження акцизу стало компромісним рішенням, яке дає змогу враховувати інтереси держави, офіційних автоімпортерів, сумлінних платників податків, а також тих, хто користується автомобілями без митного оформлення та реєстрації в Україні.

"У законопроекті (зі змінами до Митного кодексу 8488 – ІФ) чітко прописано алгоритм взаємодії митників, поліцейських і прикордонників, передбачено створення автоматизованої системи обміну інформацією. Нацполіції надано право перевірки авто з єврономерами, введено низку обмежень на операції з такими авто, закладено суворі штрафи за порушення митних правил", – наголосив глава профільного комітету, додавши, що обидва законопроекти обговорено з Міністерством фінансів, Державною фіскальною службою (ДФС), ГО "Автоєвросила" та профільними асоціаціями виробників, дилерів та імпортерів автомобілів.

"Тому вже наступного тижня його можна представити на розгляд парламенту", – зазначається в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА