07:26 19.06.2018

Порошенко під тиском металургійного лобі підписав черговий закон про пролонгацію і збільшення експортного мита на брухт

3 хв читати
Порошенко під тиском металургійного лобі підписав черговий закон про пролонгацію і збільшення експортного мита на брухт

Президент України Петро Порошенко під тиском металургійного лобі і в порушення домовленостей з ЄС, якими обумовлюється зниження вивізних мит, підписав черговий закон №8226 не тільки про пролонгацію дії підвищеного експортного мита на брухт чорних металів ще на рік, але і його підвищення з EUR30 / тонна до EUR42 / тонна.

Згідно з інформацією на сайті Ради (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63784), підписаний президентом закон "Про внесення змін до розділу ІI "Прикінцеві та перехідні положення" закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку" повернутий до парламенту 18 червня поточного року.

Як повідомлялося, закон "Про внесення змін до деяких законів України про зниження дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку" (№1455-VIII) був прийнятий 12 липня 2016 року, в результаті з 15 вересня 2016 року на рік були підвищені ставки експортного мита на металобрухт до EUR30 / тонна з EUR10 / тонна.

У квітні 2017 року парламентом був зареєстрований законопроект №6382 щодо пролонгації дії експортного мита на металобрухт в розмірі EUR30 / тонна ще на два роки. 8 червня він був прийнятий, 12 червня - підписаний головою Верховної Ради. Разом з тим, збирачі брухту виступили за скасування вивізного мита на металобрухт. Свою стурбованість продовженням мита висловили і в представництві Європейського Союзу в Україні.

Президент України Петро Порошенко 10 липня 2017 роки повернув до парламенту законопроект №6382, пропонуючи Верховній Раді продовжити дію підвищеного мита не на два, а на один рік. 13 липня 2017 року парламент проголосував за закон з урахуванням пропозицій президента. П.Порошенко підписав цей закон.

4 квітня 2018 року в Верховній Раді під №8226 зареєстрований законопроект "Про внесення змін до розділу ІI "Прикінцеві та перехідні положення" закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо зниження дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку", яким пропонувалося збільшити експортне мито з EUR30 / тонна до EUR42 / тонна і пролонгувати його ще на три роки, після закінчення дії існуючого закону 15 вересня 2018 року. ВР на своєму засіданні 17 травня 2018 року проголосувала за даний законопроект, продовживши дію мита ще на рік, замість трьох.

Ломозбиральні підприємства виступили за скасування мита на експорт металобрухту, яке зараз складає EUR30 / тонна. Зокрема, "Українська асоціація вторинних металів і ресурсів" ("УАВторметресурс") розглядає дію експортних мит на брухт як приховане субсидування в розмірі понад $ 200 млн за 2016-2017гг., зажадавши від МЕРТ офіційно проінформувати про це США. Крім того, "УАВторметресурс" звернувся до торговельного представника посольства Туреччини в Україні з проханням не допустити підвищення і продовження дії експортного мита на брухт, піднявши це питання на переговорах з Україною щодо створення зони вільної торгівлі.

Українська асоціація вторинних металів ("УАВтормет") звернулася до президента П. Порошенка ветувати прийнятий Верховною Радою 17 травня 2018 року законопроект "Про внесення змін до деяких законів України про зниження дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку", яким підвищується ставка експортного мита з EUR30 / тонна до EUR42 / тонна і продовжується її дія ще на рік.

У ДП "Держзовнішінформ" вважають, що підвищення експортного мита на брухт з EUR30 до EUR42 може припинити його експорт і знизити обсяги заготівлі в Україні.

За даними МЕРТ, в Україні працюють 616 підприємств з операцій з брухтом чорних металів, в тому числі 62 великих, 492 середніх і 62 малих.

В Україні діють Українська асоціація вторинних металів ("УАВтормет"), Українська асоціація експортерів металобрухту (УАЕМ) і "Українська асоціація вторинних металів і ресурсів" ("УАВторметресурс").

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА