16:13 19.06.2018

"Нафтогаз" побоюється реструктуризації "Газпромом" своїх активів в Європі з метою уникнути примусової виплати $2,6 млрд

2 хв читати
"Нафтогаз" побоюється реструктуризації "Газпромом" своїх активів в Європі з метою уникнути примусової виплати $2,6 млрд

 НАК "Нафтогаз України" побоюється, що ПАТ "Газпром" (РФ) за час призупинення процедури виконання рішення Стокгольмського арбітражу зможе реструктуризувати свої активи в Європі, щоб уникнути примусової виплати $2,6 млрд і відсотків.

Про це йдеться у зверненні "Нафтогазу" до Апеляційного суду Швеції, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна", в якому НАК аргументує необхідність скасування наказу про призупинення процедури виконання рішення арбітражу.

В українській компанії вважають, що про це, зокрема, свідчить факт відмови низки дочірніх компаній "Газпрому" співпрацювати з судовими виконавцями та готовність надавати їм реєстри.

Крім того, в короткостроковий період підготовки НАК клопотання про арешт зарубіжного майна "Газпрому" п'ять її "дочок" заявили, що російська компанія більше не є їхнім власником. У "Нафтогазі" не вважають це збігом.

В іншій частині документа НАК пояснює непереконливість тверджень "Газпрому" про начебто втручання в процес ухвалення рішення Стокгольмським арбітражем сторонньої особи. Зокрема, "Нафтогаз" наводить свідчення головного арбітра в розгляді між компаніями, який стверджує, що зазначена російською компанією особа не брала участі в ухваленні якогось рішення.

Крім того, НАК ставить під сумнів відповідні висновки залученого російською компанією лінгвіста та використаної ним програми, за допомогою яких "Газпром" розраховує на скасування рішення за транзитним контрактом.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж присудив виплату "Газпромом" "Нафтогазу України" штрафу у розмірі $4,7 млрд за транзитним контрактом. "Газпром" направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення. За підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" зобов'язаний виплатити НАК $2,56 млрд.

Наприкінці травня - на початку червня "Нафтогаз" повідомив, що вживає заходів на території Швейцарії та Нідерландів щодо примусового виконання рішення Стокгольмського арбітражу з розгляду за транзитним контрактом.

Апеляційний суд Швеції 13 червня видав наказ про призупинення процедури виконання рішення Стокгольмського арбітражу за клопотанням "Газпрому". "Нафтогаз України" висловив сподівання на скасування цього наказу після подання своїх контраргументів, оскільки рішення було увалене судом без урахування пояснень та аргументів української компанії.

У НАК зазначають, що наказ Апеляційного суду означає лише тимчасове призупинення подальших дій "Нафтогазу" за процедурою стягнення $2,6 млрд із "Газпрому". Водночас він не приводить до скасування рішень арбітражу і не дає "Газпрому" можливості вимагати від "Нафтогазу" повернення $2,1 млрд, уже зарахованих рішенням арбітра як компенсацію НАК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА