15:50 21.06.2018

ВР відхилила пропозиції закріпити законом створення центрального органу влади з питань ОПК

2 хв читати
ВР відхилила пропозиції закріпити законом створення центрального органу влади з питань ОПК

 Верховна Рада відхилила пропозиції закріпити в новому базовому законі "Про національну безпеку України" створення в системі центральної виконавчої влади спеціального органу з питань оборонно-промислового комплексу.

На засіданні ВР у четвер під час розгляду у другому читанні нового закону за внесену народним депутатом (позафракційний) Ганною Гопко правку, що передбачає в шестимісячний термін після набуття законом чинності створення Кабінетом Міністрів органу центральної виконавчої влади, відповідального за формування та забезпечення державної оборонно-промислової політики, проголосували 85 із 355 присутніх на засіданні депутатів.

Напередодні ця правка була також відхилена профільним парламентським комітетом.

Парламентарі також відхилили внесену Г.Гопко правку щодо поширення публічних держзакупівель на закупівлі звичайних видів озброєнь, які здійснює військове відомство та силові структури в рамках держоборонзамовлення (ДОЗ), а також перегляду ДОЗ та переліку озброєнь і військової техніки (ОВТ), що містять держтаємницю. Цю поправку підтримали 128 депутатів. Профільний комітет цю пропозицію також не підтримав.

Новий базовий закон "Про національну безпеку України" (законопроект № 8086) був ухвалений на засіданні ВР у четвер у цілому в другому читанні 248 голосами.

Як повідомлялося, створення спеціального органу центральної виконавчої влади з питань ОПК закріплено підписаною в 2014 році коаліційною угодою. На сьогодні, відповідно до ухваленого ВР у червні 2011 року закону України, управління об'єктами держвласності в ОПК спільно з уповноваженим урядом органом в особі Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) забезпечує створений в 2010 році держконцерн "Укроборонпром". Водночас у нових умовах, за даними військового відомства, близько 50% ДОЗ забезпечує приватний сектор ОПК, що нараховує на сьогодні понад 100 оборонних компаній.

В умовах нових і довгострокових викликів обороноздатності України в корпоративному середовищі та експертному оборонному співтоваристві була розпочата дискусія про доцільність переходу України за прикладом низки європейських партнерів на відкриті стандарти в питаннях планування та витрачання оборонного бюджету, зокрема ДОЗ. За даними оборонного сектора, багато учасників українського оборонного ринку упевнені в наявності бізнес-інтересів у діючій системі ухвалення рішень про включення до ДОЗ тієї чи тієї номенклатури ОВТ, зокрема закупівель за імпортом. Водночас закрите ДОЗ і непрозорі умови ухвалення рішень щодо закупівлі озброєнь є полем для корупції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА