10:25 22.06.2018

Розенко: В Україні зараз розумний баланс ціни на газ і системи субсидій

3 хв читати
Розенко: В Україні зараз розумний баланс ціни на газ і системи субсидій

 Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко переконаний в недоцільності підвищення ціни на газ для населення, оскільки на сьогоднішній день в Україні встановився розумний баланс між цінами на газ і системою субсидій.

На світових ринках ціни коливаються в бік зростання, проте на українському ринку відбувається стримування ситуації, заявив віце-прем'єр в ефірі "112 Україна" ввечері в четвер.

"Я, як людина, яка, зокрема, займається питаннями соціальної політики, вважаю, що чергове підвищення ціни на газ дуже негативно вплине на соціальне становище українців. Безумовно, зокрема, це приведе до зростання витрат державного бюджету України, адже тоді на систему субсидій треба закладати значно більше. Так що Україна в принципі нічого не виграє від цього, рівень життя українців не буде поліпшуватися, а буде погіршуватися і додаткові кошти з державного бюджету. на мій погляд, зараз розумний баланс нинішньої ціни на газ і тієї системи субсидій, яка зараз є в Україні ", - заявив П. Розенко.

Він також зазначив, що уряд активно працює над вдосконаленням системи субсидій і усуненням тих недоліків, які можуть призвести до зривів кампанії після початку опалювального сезону.

"У нас є нормальна дискусія. Я думаю, що в рамках цієї дискусії, я переконаний в тому, що ми все-таки до початку опалювального сезону відпрацюємо такі механізми отримання людьми субсидій, щоб ті люди, які дійсно потребують - щоб вони їх отримали. Я особисто стежу за процесом. Мені дуже багато дзвонять і звертаються, в першу чергу, працівники управлінь соцзахисту за консультаціями з болем про те, що дуже багато людей приходить... Ми готові визнавати свої помилки, ми готові рухатися далі, ми готові вносити зміни в порядок субсидій", - розповів П.Розенко.

1 червня поточного року П.Розенко запевнив, що в наступний опалювальний сезон 2018/2019 років ціни на газ не будуть підвищені на 60-70%. У травні 2018 р. глава Національної комісії з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) Дмитро Вовк, звільнений незабаром з поста, повідомив, що приведення цін на газ для населення до ринкового рівня призведе до збільшення тарифу на 60-70%. Як зазначив глава НКРЕКП, якби питання перегляду тарифів було вирішено в минулому році, то підвищення було б поступовим і сталося в межах до 15%.

Раніше глава Міненерго Ігор Насалик повідомив, що термін дії поточних газових тарифів буде продовжений до 1 серпня 2018 року.

Як повідомлялося, Міжнародний валютний фонд у своєму релізі, поширеному увечері 19 червня, повідомив, що директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард відзначила досягнення домовленості з президентом України Петром Порошенко про продовження тісної співпраці, зокрема з урядом, для своєчасного виконання цих, а також інших передумов, насамперед, стосуються цін на газ і дотримання граничного дефіциту держбюджету.

Згідно з вимогами МВФ, для проходження Україною четвертого перегляду програми EFF, владі країни необхідно також привести внутрішні тарифи на газ до ринкового рівня, забезпечити утримання рівня дефіциту держбюджету за підсумками 2018 року в межах встановленого в програмі показника 2,5% ВВП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА