15:14 22.06.2018

Перший досвід роботи в номінаційному комітеті виявився кращим за очікування - глава представництва IFC

4 хв читати
Перший досвід роботи в номінаційному комітеті виявився кращим за очікування - глава представництва IFC

 Формування високоякісної наглядової ради "Укрзалізниці" продемонструвало працездатність оновленого Комітету з відбору керівників найбільших держпідприємств (номінаційного комітету) та нової процедури відбору, спроможність вирішувати поставлене завдання з залучення професійних кадрів для управління держпідприємствами, вважає член комітету, глава регіонального представництва IFC в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Бретт Пеллмар.

"Ми отримали результат, якого очікували. Склад (номінаційного - ІФ) комітету справді дуже хороший: наш перший досвід із цим рівним складом дуже добре й успішно пройшов. Навіть краще, ніж очікували", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Дж.Пеллмар нагадав, що до середини квітня цього року в номінаційному комітеті було 18 членів, а при вдосконаленні процедури відбору їх кількість було скорочено до восьми: чотири представники держави, чотири незалежні члени з правом дорадчого голосу (крім Дж.Пеллмара, це представник ЄБРР Франсіс Маліж, представник МВФ Йоста Люнгман і бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета - ІФ).

Представник IFC відзначив роль прем'єр-міністра Володимира Гройсмана в запуску оновленої процедури відбору. Він високо охарактеризував членів комітету від держави: міністра Кабміну Олександра Саєнка, в. о. міністра фінансів Оксани Маркарової та першого заступника голови Мінекономрозвитку Максима Нефьодова (четвертий член від держави може змінюватися залежно від галузевої спеціалізації підприємства, керівники якої відбираються, - ІФ).

"Не було розбіжності між членами (номінаційного комітету - ІФ). Найскладнішим моментом було зробити остаточний вибір, тому що в нас було багато хороших кандидатів - більше ніж необхідно", - наголосив Дж.Пеллмар.

Коментуючи той факт, що серед відібраних незалежних членів наглядової ради "Укрзалізниці" опинилися тільки іноземці, хоча серед близько 60 претендентів більшість були українці, він зазначив: у цьому конкретному випадку найсильнішими кандидатами виявилися іноземці.

"Імовірно, це пояснюється специфікою "Укрзалізниці": яких фахівців у наглядовій раді підприємство найбільше потребує - щоб вони мали досвід роботи в таких компаніях, як Deutsche Bahn у Німеччині або OMV у Австрії, щоб вони могли вирішувати питання людських ресурсів, оперативні питання", - пояснив Дж.Пеллмар.

Він повідомив, що наразі вже триває процес відбору членів наглядової ради "Укренерго".

"Виходячи з цього досвіду (відбору НР "Укрзалізниці" - ІФ), думаю, номінаційний комітет зможе швидко рухатися. Наступним буде конкурс на членів наглядової ради "Укрпошти": ми вже схвалили критерії відбору. Тож темпи роботи будуть хорошими", - сказав представник IFC.

Відповідаючи на запитання про призначення виконавчого менеджменту "Укрзалізниці", на чолі якої наразі стоїть в. о. голови правління, Дж.Пеллмар висловив думку, що відбір менеджерів компанії належить до обов'язків нової наглядової ради. Він додав, що номінаційний комітет поки що це питання не обговорював.

Коментуючи питання винагороди незалежним членам наглядових рад, представник IFC повідомив, що це питання обговорюється, проте визначальним наразі є проваджувана в державі політика в цій сфері, якої потрібно дотримуватися й не вийти за рамки того, що дозволяється.

"Плата залежить від багатьох чинників. Ми розуміємо, що в деяких випадках для успішного результату потрібно змінювати наявні норми, які держава схвалила, щоб відповідати міжнародним нормам і залучити правильних людей для успішного результату. Але у випадку з "Укрзалізницею" це не стало перешкодою", - зазначив Дж.Пеллмар.

Він також назвав "досить вузьким" питання призначення наглядовою радою НАК "Нафтогаз України" з більшістю незалежних членів великої премії керівництву компанії за виграш у Стокгольмському арбітражі, закликавши оцінювати роботу компанії за кінцевим результатом.

"Ідея хорошого корпоративного управління полягає в тому, що наглядова рада має бути незалежною. Якщо є правильний склад незалежних і державних членів, тоді практика свідчить, що це дає до хороший результат", - наголосив він.

Як повідомлялося, Кабмін 20 червня за пропозицією номінаційного комітету сформував наглядову раду "Укрзалізниці" з більшістю незалежних членів. Ними стали старший член Atlantic Counsil Андерс Ослунд (Anders Aslund), екс-глава представництва ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер (Sevki Acuner), член наглядової ради Литовської та Казахстанської залізниць, який довго працював у Deutsche Bahn, Крістіан Кун (Christian Kuhn) і Андреас Матьє (Andreas Matje), котрий донедавна був старшим радником австрійської нафтової компанії OMV.

Від держави до наглядової ради ввійшли директор Офісу з залучення і підтримки інвестицій UkraineInvest Даніель Білак, його заступник Іван Юрик, який раніше очолював представництво Blackstone в Україні, та керівник служби віце-прем'єра Володимира Кістіона Костянтин Мар’євич.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА