11:18 23.06.2018

Єврокомісія побоюється дестабілізації авторинку у разі введення США мита на імпорт автомобілів

2 хв читати
Єврокомісія побоюється дестабілізації авторинку у разі введення США мита на імпорт автомобілів

Нові мита США на імпорт автомобілів і автокомпонентів з Європейського союзу можуть вплинути на ринок обсягом $300 млрд і завдати шкоди практично кожній з 28 країн-учасник блоку, йдеться в доповіді Європейської комісії, що є у розпорядженнні агентства Bloomberg.

Доповідь, найімовірніше, була підготовлена до п'ятничної заяви президента США Дональда Трампа, оскільки розрахунки в ній зроблені з урахуванням мита в розмірі 25%, яке, за даними ЗМІ, американська адміністрація обговорювала в останні тижні.

Між тим Д.Трамп у п'ятницю пообіцяв ввести нові мита зі ставкою 20% на імпорт всіх автомобілів з ЄС у США.

"Можна очікувати, що нові мита зменшать імпорт автомобілів і автокомпонентів до США практично наполовину. Торгові партнери, щодо яких США застосують такі мита, дадуть відповідь еквівалентними штрафними заходами", - йдеться в документі Єврокомісії.

За оцінками Європейської асоціації виробників автомобілів (ACEA), на частку автопрому припадає близько 10% сукупної торгівлі США і Євросоюзу. США - головний експортний ринок європейських автомобілебудівних концернів як за обсягами продажу (близько 20%), так і за вартістю (майже третина).

Минулого року США імпортували автомобілі і автокомпоненти на 294 млрд євро, зокрема з ЄС - на 58 млрд євро, зазначає Єврокомісія.

За словами аналітика Evercore ISI Арндта Еллінгхорста, серед країн ЄС найбільше постраждає Німеччина, яка поставляє в США 600 тис. автомобілів на рік.

На цьому тлі акції Daimler подешевшали за підсумками сесії в п'ятницю на 0,6%, BMW - на 1,1%, Volkswagen - на 1,4%. Ринкова вартість італійсько-американської компанії Fiat Chrysler Automobiles зменшилася на 2,4% на торгах в Мілані.

Тема торговельних відносин з США буде центральною на саміті лідерів ЄС наступного тижня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА