12:19 23.06.2018

Україна влила в держбанки $15,5 млрд і може збільшити витрати без підвищення якості їх управління

2 хв читати
Україна влила в держбанки $15,5 млрд і може збільшити витрати без підвищення якості їх управління

Україна з 2008 року спрямувала на штучну підтримку державних банків $15,5 млрд і може продовжувати зазнавати нових витрат, якщо в них не відбудеться поліпшення якості корпоративного управління і нагляду, повідомив керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Він уточнив, що на капіталізацію ПриватБанку було спрямовано $5,8 млрд, Ощадбанку – $3,5 млрд, Укрексімбанку – $2,8 млрд, банку "Родовід" – $1,6 млрд, Укргазбанку – $1,4 млрд і банку "Київ" – $0,5 млрд.

"І це не враховуючи витрат на неплатоспроможні банки, передані у Фонд гарантування вкладів фізичних осіб", – наголосив Ф.Маліж.

Директор ЄБРР попереджає, що відповідні видатки продовжуватимуть зростати, доки не буде покращено управління і нагляд у держбанках.

"Нинішнє положення речей недостатньо стійке, щоб запобігти подальшому кредитуванню пов'язаних осіб. Україні необхідний закон про держбанки", – написав Ф.Маліж.

Як повідомлялося, Верховна Рада під час засідання 21 червня відправила на повторне перше читання законопроект №8331 про реформування наглядових рад державних банків.

Проект передбачає, що наглядова рада держбанку має складатися з дев'ятьох членів, з яких шість мають бути незалежними, а три – представниками держави пропорційно від президента, Кабінету міністрів і Верховної Ради.

Документ також визначає критерії, яким повинні відповідати незалежні члени та представники держави в наглядовій раді держбанку.

Для визначення претендентів на посади членів наглядової ради державного банку Кабінет Міністрів створює конкурсну комісію, до складу якої входять троє представників від президента України, троє представників від уряду і один представник парламенту.

Як повідомила під час обговорення законопроекту в парламенті виконувачка обов'язків міністра фінансів Оксана Маркарова, після розгляду різних моделей формування наглядової ради держбанку в цьому законопроекті було знайдено компромісне рішення – шість членів наглядової ради є незалежними і обираються прозоро, а троє членів – представники Верховної Ради, президента та уряду.

"Ми дуже просимо підтримати цей законопроект у першому читанні за основу. Цей законопроект для нас є важливим не тільки для співпраці з Міжнародним валютним фондом, а також для макрофінансової допомоги, яку ми хочемо отримати у вересні ", – сказала О.Маркарова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА