13:47 26.06.2018

ЄС сподівається запустити до літніх канікул тристоронні переговори про долю української ГТС після 2019 р.

2 хв читати
ЄС сподівається запустити до літніх канікул тристоронні переговори про долю української ГТС після 2019 р.

Транзит російського газу через Україну є дуже важливим для енергетичної безпеки ЄС і потенційно конкурентоспроможний, проте необхідно якнайшвидше розпочати реальну дискусію, гарантувати його безпеку на період після 2019 року, коли завершується контракт на транзит газу між "Газпромом" і "Нафтогазом ", заявив віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович.

"Ми зараз дуже інтенсивно працюємо з українським урядом, з нормандським форматом, тобто з Німеччиною і Францією, щодо запуску (kick-starting) нового процесу тристоронніх переговорів. Ми все ще сподіваємося, що будемо мати перший їх раунд до літніх канікул", - сказав він у Вашингтоні 25 червня на конференції Atlantic Council про енергетичну безпеку в Центральній і Східній Європі.

За словами віце-президента, на цих переговорах за участю України, Росії і ЄС необхідно обговорити обсяги транзиту, які мали б комерційну цінність, тарифи, необхідні інвестиції в українську газотранспортну систему (ГТС), а також інтерес до управління нею з боку провідних європейських компаній з високою репутацією.

"Це все в порядку денному. Я сподіваюся, що ми зможемо знайти прийнятне рішення на довгостроковий період, і це сприятиме тому, що такий маршрут залишиться важливим в забезпеченні Європи російським газом", - заявив М.Шефчович.

Він повідомив, що має намір обговорити питання тристоронніх переговорів на зустрічі з міністром енергетики РФ Олександром Новаком, яка запланована на 26 червня, а також в ході саміту Україна-ЄС 9 липня.

Посилаючись на спілкування з українськими колегами, віце-президент Єврокомісії зазначив, що вони розуміють необхідність забезпечити конкурентні переваги української ГТС порівняно з іншими маршрутами, тобто запропонувати хороші тарифи і сервіс, а також грамотне управління і безперебійну роботу.

М.Шефчович додав, що Україна має великі підземні сховища газу (ПСГ) на заході країни, які є дуже важливим стратегічним активом для управління таких великих газових систем.

Віце-президент позитивно оцінив перспективи залучення однієї з провідних європейських газових компаній з високою репутацією до управління ГТС України на період після 2019 року.

На його думку, додаткову впевненість цим проектом могли бути дати США і міжнародні фінансові організації, які могли б "увійти в гру" і забезпечити гарантії фінансування необхідної модернізації компресорних станцій і газопроводу.

"Я вірю, що така коаліція може бути створена", - заявив М.Шефчович.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА