16:34 26.06.2018

"Асоціація газового ринку України" просить прем'єра допомогти у вирішенні ситуації з боргами за небаланси газу

2 хв читати
"Асоціація газового ринку України" просить прем'єра допомогти у вирішенні ситуації з боргами за небаланси газу

 "Асоціація газового ринку України" звернулася до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням допомогти у вирішенні ситуації з боргами за небаланси газу, повідомив глава об'єднання Олександр Овдієнко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

"Ми вважаємо, що опалювальний сезон 2018-2019 рр. Знаходиться під загрозою. У зв'язку з цим звернулися з листом до уряду", - сказав він.

В асоціації вважають незаконною практику, коли НАК "Нафтогаз України" відмовляється підтверджувати номінації теплокомуненерго-боржників, а подальше їх споживання кваліфікує, як несанкціоноване, виставляючи облгазам рахунки за балансування системи.

"Закликаємо вас, спільно з керівниками місцевого самоврядування, включитися у вирішення проблеми штучних боргів, створених НАК "Нафтогаз України". Необхідно надати їм максимальної публічності, створити робочі групи із залученням фахівців комунального господарства, правоохоронців, громадських активістів та ЗМІ, інакше вже цієї зими без централізованого опалення можуть залишитися сотні міст", - йдеться в листі асоціації до прем'єра.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України", спираючись на статтю 12 "Положення про спецзобов’язання на ринку газу (PSO)", затвердженого постановою Кабміну №187 від 22 березня 2017 року, відмовляється підтверджувати номінації тепловиків на поставку газу за рівня розрахунків за попередній період нижче 90% і відсутності договору реструктуризації.

Подальший відбір газу такими тепловиками оператор ГТС ПАТ "Укртрансгаз" кваліфікує як несанкціонований, видається припис обл-, або міськгазу про відключення споживача. Оскільки обл- і горгаз в опалювальний період відключити теплогенеруюче підприємство не в змозі - "Укртрансгаз" починає виставляти вже обл-, або міськгазу рахунки за балансування.

Згідно із законодавством, газ для балансування "Укртрансгаз" закуповує на ринкових умовах, а плату за балансування виставляє, помноживши його ціну на 1,2 - таким чином, вартість балансування в рази перевищує ціну газу для населення (в рамках PSO).

У свою чергу обл-, або горгаз має право виставити рахунки за балансування теплогенеруючих підприємств, помноживши суму, виставлену "Укртрансгазом", на два. Разом з тим, обл- і міськгази вважають цю практику такою, що суперечить здоровому глузду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА