11:50 28.06.2018

Будівництво "Північного потоку-2" почнеться влітку навіть без дозволу Данії, завершиться вчасно - CFO

4 хв читати
Будівництво "Північного потоку-2" почнеться влітку навіть без дозволу Данії, завершиться вчасно - CFO

 Nord Stream II розпочне будівництво газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів на рік з Росії до Європи дном Балтійського моря цього літа, не маючи на руках дозволу на укладання в територіальних водах Данії, планує дотриматися і термінів завершення будівництва, заявив фінансовий директор компанії Пол Коркоран журналістам у кулуарах Світового газового конгресу.

Він прокоментував пропозицію прем'єр-міністра Данії Ларса Лекке Расмуссена винести обговорення проекту "Північний потік 2" на загальноєвропейський рівень, щоб проаналізувати всі ризики цього проекту і роль України як транзитера газу.

"Мені здається, що врешті-решт це належить до компетенції уряду Данії, у них є свій закон. Ми подали заявку на отримання дозволу, вважаємо, що це найкращий маршрут, і тепер Данії вирішувати - дозволяти чи забороняти", - сказав фіндиректор компанії.

"Якщо уряд Данії не схвалить прокладення газопроводу в своїх територіальних водах, нам доведеться змінити маршрут, і найбільш ймовірний варіант - прокладка у міжнародних водах на північ від Данії", - пояснив він.

П.Коркоран зазначив, що поки що компанія не подавала заявку на прокладку трубопроводу в міжнародних водах, очікуючи дозволу на укладання у виключній економічній зоні Данії.

"Ми подали заявку на схвалення кращого маршруту і сподіваємося отримати дозвіл у наступні тижні або місяці", - сказав він, зазначивши, що не може уточнити, скільки часу компанія буде чекати перед тим, як подати заяву на інший маршрут.

П.Коркоран наголосив, що початок будівництва газопроводу очікується цього літа. Раніше компанія позначала початок будівництва в другому кварталі 2018 року.

"Ми плануємо почати влітку. Ми почали підготовчі роботи на береговій частині і на дні, мобілізовані трубоукладальні судна, тому вони можуть почати укладання труб в майбутні тижні", - сказав фіндиректор "Північного потоку 2".

Він зазначив, що підрядники можуть почати будівництво в будь-який час, незалежно від погодних умов.

"Вони здатні почати в будь-який час. Ми забронювали 5 кораблів - 3 у Allseas, і по одному у Saipem і російського МРТС. У нас є флот, який дає нам гнучкість для укладання трубопроводу в різних частинах Балтійського моря в залежності від наявності дозволів", - сказав П.Коркоран.

Він підкреслив, що будівництво може початися до того, як буде отримано дозвіл від Данії.

"У нас є дозвіл від Німеччини, Фінляндії і Швеції, вони незалежні. У Фінляндії ми отримали дозвіл кілька місяців тому, і кілька тижнів тому почали підготовчі роботи на дні. В Німеччині ми отримали перший дозвіл наприкінці січня і вже через кілька місяців почали підготовчі роботи за береговою частиною, і на дні також вже ведуться приготування. У нас є дозволи на майже 90% маршруту, маршрут через Данію становить лише 10% ", - наголосив П.Коркоран.

Він висловив упевненість, що якщо Данія не дозволить будівництво "Північного потоку 2" в своїх водах, то обов'язково видасть дозвіл на укладання в міжнародних водах.

"Тому що законодавчі рамки в Данії дуже визначені, і ми абсолютно впевнені, що зможемо відповідати вимогам, які може встановити Данія за виключною економічною зоною. Це переважно вимоги з охорони навколишнього середовища", - зауважив він.

"Закон є закон, і уряд Данії позначив це, і ми вважаємо, що з урахуванням того, як ми розуміємо законодавство, ми отримаємо дозвіл", - заявив він.

"Ми це ні з ким не обговорювали. Ми бачили в пресі заяви, де також міністри Данії кажуть, що вони визнають, що не можуть заблокувати, але можуть відстрочити проект і зробити його трохи більш дорогим. У Швеції дали дозвіл, але також уряд заявив, що з політичної точки зору проект їм не подобається", - зазначив П.Коркоран.

Він висловив думку, що газопровід може бути побудований у строк. "Можливо, затримки (у завершенні будівництва - ІФ) не буде взагалі. Це 10% маршруту. Ми можемо побудувати їх після того, як отримаємо дозвіл. У нас є гнучкість у виборі - коли і де будувати, завдяки наявності 5 судів. Ми можемо змінити схему будівництва в очікуванні дозволу від Данії, а потім закінчити цю секцію. Це може тривати близько місяця, трубоукладчики укладають 3-3,5 км на день. Тому це не основна затримка і витрати для проекту ", - сказав фіндиректор.

За його словами, МРТС має контракт з Nord Stream II на укладку російської частини, Allseas - на укладку основний морської частини, а Saipem - на німецьку секцію.

П.Коркоран зазначив, що прокладення газопроводу через міжнародні води буде не набагато дорожче від поточного маршруту.

"Ми отримали 96% труб, з них забетонували 55% і мобілізували судна. Ми перебуваємо в межах встановлених тимчасових рамок", - повідомив він, відмовившись сказати, в якій секції Балтійського моря почнеться будівництво.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА