19:36 29.06.2018

Рішення Апеляційного суду Свеа стосується тільки припинення стягнення $ 2,6 млрд з Газпрому на території Швеції

2 хв читати
Рішення Апеляційного суду Свеа стосується тільки припинення стягнення $ 2,6 млрд з Газпрому на території Швеції

Рішення Апеляційного суду округу Свеа (Швеція) залишити в силі призупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу від 28 лютого 2018 року в спорі між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" (РФ) не стосується вже стягнутих з "Газпрому" сум і поширюється лише на територію Швеції, заявляє головний комерційний директор НАК Юрій Вітренко.

"Рішення шведського апеляційного суду стосується виключно тимчасового призупинення примусового стягнення 2,6 млрд. дол. з Газпрому, причому автоматично призупиняється тільки стягнення на території Швеції. У всіх інших країнах, де ми стягуємо кошти з Газпрому, рішення з цього питання будуть приймати місцеві суди", - написав Вітренко на своїй сторінці в соцмережі Facebook в п'ятницю.

"Таким чином, припинення стягнення жодним чином не стосується 2,1 млрд. дол., які вже були стягнуті з Газпрому - за рішенням арбітражу ці кошти зараховані в оплату за вже отриманий газ. Таким чином, 2,1 млрд. дол. отримані у вигляді газу ... До цього завдяки перемозі у першій справі у арбітражу, за контрактом на поставку газу, сума заборгованості за отриманий газ зменшена майже вдвічі, а 56 млрд. дол. заборгованості за матеріальним становищем "бери або плати" повністю скасовано", - додав він.

Ю.Вітренко висловив упевненість, що вищезгадані $ 2,6 млрд з "Газпрому" все ж будуть стягнуті. "Це буде складний процес, оскільки Газпром усіма правдами і неправдами намагається не виконувати рішення міжнародного арбітражу. Але ми і тут виграємо. Призупинення примусового стягнення у Швеції є тимчасовим - доти, поки не будуть розглянуті наші аргументи про необґрунтованість позиції "Газпрому" зупинити примусове стягнення на час розгляду оскарження рішення арбітражу. Ми розраховуємо, що скоро припинення буде скасоване", - пояснив комерційний директор НАК "Нафтогаз".

Як повідомив у четвер "Газпром", Апеляційний суд округу Свеа прийняв рішення залишити в силі свій наказ від 13 червня 2018 року про зупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу від 28 лютого 2018 року в спорі між "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України" в рамках контракту на транзит газу через територію України.

"Нафтогаз України" намагався оскаржити цей судовий наказ, але суд визнав його доводи безпідставними. Ця обставина підсилює позицію "Газпрому" при оскарженні спроб "Нафтогазу України" примусово виконати згадане арбітражне рішення в різних країнах", - підкреслили в концерні.

У НАК "Нафтогаз України" заявили, що суд залишив в силі тимчасове призупинення виконавчих дій за грошовими вимогами "Нафтогазу" з інших причин, ніж заявили в "Газпромі". "Сьогодні компанія не мала можливості надати свої контраргументи щодо цих причин. "Нафтогаз" планує подати в суд додаткове звернення з викладенням цих фактів і сподівається на перегляд останнього рішення", - повідомили в компанії щодо своїх намірів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА