16:25 02.07.2018

Путін продовжив на півроку обмеження при транзиті вантажів з України до Казахстану та Киргизстану

2 хв читати
Путін продовжив на півроку обмеження при транзиті вантажів з України до Казахстану та Киргизстану

Президент РФ Володимир Путін продовжив на другу половину 2018 року дію указу від 1 січня 2016 року "Про заходи щодо забезпечення економічної безпеки та національних інтересів РФ при здійсненні міжнародних транзитних перевезень вантажів із території України на територію Республіки Казахстан або Киргизької Республіки через територію РФ".

"Внести ... зміну, замінивши в пункті 4 слова "до 30 червня 2017 року" словами "до 1 січня 2019 року", - йдеться в документі, розміщеному на офіційному порталі правової інформації.

Указ набув чинності 29 червня 2018 року.

Указ президента РФ від 1 січня 2016 року встановлював, що міжнародні транзитні автомобільні та залізничні перевезення вантажів із території України на територію Казахстану через російську територію здійснюються тільки з території Білорусі за дотримання особливих умов. Ідеться про застосування засобів ідентифікації (пломб), що функціонують на основі технології глобальної навігаційної супутникової системи "ГЛОНАСС", а також про наявність у водіїв облікових талонів.

Україна оскаржить такі обмежувальні заходи у Світовій організації торгівлі (СОТ). У своїй скарзі до СОТ Україна оцінила скорочення експорту українських товарів на ринки країн Центральної, Середньої Азії та Кавказу в першому півріччі 2016 року через такі дії РФ у 35,1%, зокрема до Казахстану - на 45,5%.

Крім того, Мінекономрозвитку і Мінінфраструктури України заявляли про плани створити новий альтернативний економічно вигідний поромний маршрут через Грузію і Азербайджан, проте практична реалізація цих планів поки що відсутня.

Як заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян наприкінці червня, затримка пов'язана з відсутністю закону про концесію, за допомогою якої можна було б зруйнувати наявну "квазімонополію" на цьому маршруті.

"У липні хочу провести переговори з компаніями, які проявляють інтерес", - повідомив глава Мінінфраструктури на зустрічі з Європейською Бізнес Асоціацією 21 червня. За його словами, метою їх є запуск приватного бізнесу на цей маршрут, не чекаючи ухвалення закону про концесію.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА