17:45 03.07.2018

Енергоспівтовариство виступить посередником у спорі "Укртрансгазу" з НКРЕКП щодо нового Кодексу ГТС

2 хв читати
Енергоспівтовариство виступить посередником у спорі "Укртрансгазу" з НКРЕКП щодо нового Кодексу ГТС

Центр з вирішення спорів та медіації при секретаріаті Енергетичного співтовариства 27 червня призначив Предигага Гржичича посередником у спорі між ПАТ "Укртрансгаз" і Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) з питання відповідності нового Кодексу газотранспортної системи (ГТС) європейським нормам і практикам, повідомила прес-служба "Укртрансгазу".

Відповідне рішення Енергетичне співтовариство прийняло на підставі звернення "Укртрансгазу" від 26 червня і відповідно до акта секретаріату Енергоспівтовариства 2016/3/ECS.

П.Гржичич є керівником газового сектору секретаріату Енергетичного співтовариства.

"Укртрансгаз" скористався наявною можливістю (залучити Енергоспівтовариство як посередника - ІФ), оскільки НКРЕКП, незважаючи на численні звернення оператора ГТС, відмовилася розглядати зміни до Кодексу ГТС і продовжує наполягати на впровадженні чинної його редакції з 1 серпня 2018 року", - зазначають у прес-службі.

В "Укртрансгазі" вважають необґрунтованим скасування НКРЕКП понять "послуга балансування" та "несанкціонований відбір" у Кодексі ГТС і упевнені, що це призведе до розкрадання газу та масштабних маніпуляцій.

Крім того, на думку оператора ГТС, недоречним є і закладений НКРЕКП до Кодексу ГТС ретроспективний підхід до визначення розміру фінансового забезпечення постачань газу (без урахування прогнозних обсягів постачання).

В "Укртрансгазі" також вказують на заборону регулятором вільного ринку потужностей на внутрішніх точках виходу з ГТС, на надання операторам газорозподільних мереж виключного права на придбання таких потужностей. Окрім цього, в компанії вважають непрозорою і незбалансованою тарифну методологію НКРЕКП.

"Укртрансгаз" неодноразово публічно заявляв, що нещодавно розроблена та прийнята НКРЕКП версія Кодексу ГТС не відповідає європейському енергетичному законодавству, становить значні ризики не лише для оператора ГТС, а й для існування ринку газу в цілому", - резюмують у прес-службі компанії.

Як повідомлялося, віце-прем'єр міністр України Володимир Кістіон наполягає на обов'язковості переходу до добового балансування газу з 1 серпня, коли має запрацювати нова редакція Кодексу ГТС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА