12:12 04.07.2018

ВСУ підтвердив зобов'язання двох поручителів щодо залучених у НБУ кредитів рефінансування ПриватБанку

2 хв читати
ВСУ підтвердив зобов'язання двох поручителів щодо залучених у НБУ кредитів рефінансування ПриватБанку

Верховний Суд України 3 липня підтримав правову позицію Національного банку України (НБУ) щодо забезпечення двома поручителями виконання зобов'язань ПриватБанку (Київ) за кредитами рефінансування, повідомляється на веб-сайті центробанку.

Йдеться про позови до НБУ ТОВ "Агротермінал Логістик" (Запоріжжя) та ПАТ "Проектно-пошуковий інститут "Південмедбіосинтез" (Одеса) про розірвання іпотечних договорів з ПриватБанком.

Позивачі, зокрема, відзначали, що зміни в корпоративному портфелі позичальника (зміна власника банку після націоналізації) є суттєвою зміною обставин, якими сторони керувалися під час укладення договору, через що такий договір підлягає розірванню.

"Перша і апеляційна інстанції підтримали позивачів. Національний банк і ПриватБанк не погодилися з такими рішеннями суддів і звернулися з касаційними скаргами до суду вищої інстанції. Після всебічного вивчення суті спору Верховний суд скасував попередні судові рішення і повністю відмовив у позовах "Агротермінал Логістик" та "ППІ "Південмедбіосинтез", - зазначено в повідомленні.

Національний банк також наголошує, що рішення ВСУ є одним із прикладів забезпечення принципу верховенства права у сучасних умовах реформування правосуддя в Україні, і очікує, що правову позицію ВСУ врахують і інші суди в подібних суперечках.

Крім того, НБУ повідомив, що Київський апеляційний господарський суд 2 липня 2018 року розглянув апеляційні скарги НБУ та ПриватБанку на рішення Господарського суду Києва за позовом ТОВ "Імме" (Дніпро) про розірвання іпотечного договору.

Суд задовольнив апеляційні скарги регулятора та банку і відмовив у задоволенні вимог позивача в повному обсязі.

Як повідомлялося, НБУ подав нові судові позови у Швейцарії та Україні проти колишнього співвласника ПриватБанку Ігоря Коломойського. Позови направлено на погашення заборгованості за п'яти кредитними угодами на суму близько 10 млрд грн.

Перший позов подано за місцем проживання І.Коломойського у Швейцарії – до суду першої інстанції в Женеві. Другий пакет позовів подано за місцем знаходження майна відповідача в Україні - до Господарського суду Дніпропетровської області.

За даними НБУ, на 1 січня 2018 року ПриватБанк за розміром чистих активів посідав 1-ше місце (259,061 млрд грн) серед 84 банків країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

Більшість банкірів очікують зниження облікової ставки НБУ на 0,5 п.п.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА