14:59 04.07.2018

"Спільний ритм" розпочатих в Україні та КНР реформ відкриває нові можливості для двостороннього співробітництва - китайський дипломат

3 хв читати
"Спільний ритм" розпочатих в Україні та КНР реформ відкриває нові можливості для двостороннього співробітництва - китайський дипломат

У КНР стежать за ходом розпочатих в Україні реформ і розглядають їх як "бонуси і дивіденди" розвитку перспективного двостороннього співробітництва, заявляють у китайській дипмісії в Україні.

"На сьогодні Україна відрізняється від тієї, якою була раніше. І розпочаті реформи - це бонуси і дивіденди для розвитку перспективної двосторонньої співпраці", - заявив радник з торговельно-економічних питань посольства КНР в Україні Лю Цзінь під час українсько-китайського бізнес-форуму "Один пояс - один шлях" у Києві в середу.

За його словами, при тому, що останні шість років Україна - четвертий торговельний партнер для КНР на пострадянському просторі, а КНР - другий за величиною торговельний партнер України, "в 2017 році двостороння співпраця набула нових контурів".

"У частині інвестицій поки що похвалитися нічим, але це початок, і свідчить про великий потенціал співпраці. На сьогодні в КНР і в Україні відбуваються реформи, розвиток економік України і КНР має спільний ритм, що створює нові можливості для двосторонньої співпраці", - сказав китайський дипломат.

Серед найбільш перспективних сфер для розвитку партнерства економічний радник дипмісії виділив інфраструктуру, фінанси та IT-сектор. "Ці напрями мають надзвичайні можливості для співпраці", - сказав він. За оцінками китайської сторони, великий потенціал двостороннього партнерства в галузі сільського господарства, а також у промсекторі і насамперед у хімічній промисловості.

Л.Цзінь акцентував, що, хоча між КНР та Україною немає спільного кордону, але обсяги двостороннього товарообігу зростають, між країнами відкрито пряме авіасполучення, діє особлива візова політика.

"На сьогодні у китайського бізнесу в Україні є великий спектр вибору сфер співпраці, де китайські компанії можуть продемонструвати свої переваги", - зазначив він.

Згідно з озвученими під час форуму даними Китайської палати міжнародної торгівлі, в 2017 році товарооборот між КНР та Україною становив понад $3 млрд, що на 10% більше порівняно 2016 роком. Інвестиції КНР в Україну оцінюються в $300 млн, інвестиції України в КНР - в $110 млн.

Згідно з раніше озвученими даними української сторони, за підсумками 9 міс. 2017 року двосторонній товарооборот між Україною і КНР становив $5,6 млрд, що на 14,5% більше порівняно з аналогічним періодом 2016 року.

Згідно з оцінками, озвученими за підсумками проведення 3-го засідання українсько-китайської міжурядової комісії в грудні 2017 року в Києві, Україна та Китай виходять на новий - стратегічний рівень взаємодії, який передбачає реалізацію спільних проектів на загальну суму близько $7 млрд.

Як повідомлялося, в грудні 2017 року Україна та Китай підписали дорожню карту щодо реалізації ініціатив "Економічний пояс Великого шовкового шляху" і "Морський шовковий шлях", покликаних посилити економічне співробітництво між Європою та Азією. Ініціатива уряду КНР "Один пояс - один шлях" передбачає розвиток торговельних відносин між Китаєм та Європою. Згідно з озвученими раніше послом КНР в Україні Ду Веєм оцінками, цей проект немислимий без України.

Проекти у рамках "Шовкового шляху" в перспективі можуть дозволити Україні обійти транзитні обмеження Росії до країн Середньої Азії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

Фінкомпанії з обмеженням ставки за мікрокредитами 1% на добу будуть обережнішими у виборі клієнтів - думка

"Метінвест" у I кв. наростив сплату податків до бюджету України на 70%, до 4,2 млрд грн - СЕО

ПриватБанк перерахував до бюджету майже 50 млрд грн податку на прибуток і дивідендів за 2023 рік

Україна в суботу передавала надлишки е/е Польщі обсягом 1600 МВт-год і обмежувала ВДЕ - Міненерго

Сума завданих збитків унаслідок ворожих обстрілів Курахівської ТЕС становить майже 1 млрд грн - ОВА

Дніпропетровська область отримає понад 3,2 млрд грн у рамках економічної платформи "Зроблено в Україні"

Ракетний удар РФ зруйнував ємності з агропродукцією в порту Південний

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА