15:08 04.07.2018

Порошенко підписав закон про валюту

2 хв читати
Порошенко підписав закон про валюту

Президент України Петро Порошенко в середу вдень підписав закон "Про валюту і валютні операції".

"Сьогодні ми вже завершили всі необхідні процедури і сьогодні хочу вас привітати, зараз, в цьому залі", - сказав П.Порошенко, підписавши закон про валюту під час зустрічі з представниками бізнесу в Києві.

Президент зазначив, що ухвалення цього закону - це "спільна погоджена робота, хоч би як хто протидіяв у Верховній Раді та за її межами, хоч би як хто намагався шантажувати, намагався продавити, щоб заважало ефективному функціонуванню закону про валюту та валютні операції. Ми з вами це зробили".

Верховна Рада 21 червня 2018 року ухвалила в другому читанні та в цілому закон "Про валюту і валютні операції".

Закон дасть змогу прискорити валютну лібералізацію та передбачає концептуально новий підхід до системи валютного регулювання та нагляду - "дозволено все, що прямо не заборонено". Він покликаний стати єдиним законодавчим актом, що визначає порядок організації валютного регулювання та здійснення валютного нагляду в країні. Нині основним нормативно-правовим актом, що регулює валютний ринок, є декрет Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання та валютного контролю" від 1993 року.

Під час обговорення законопроекту в парламенті глава Національного банку України Яків Смолій повідомив, що НБУ поступово зніматиме валютні обмеження. "Валютні обмеження буде поступово скасовано. Врешті-решт, бізнес і населення зможуть самостійно вирішувати, коли та як проводити валютні операції. Це не станеться за один день. Ми прибиратимемо обмеження поступово й обережно, щоб не похитнути фінансову стабільність. Ухвалення закону "Про валюту" дає зелене світло скасувати найбільш болючі обмеження одразу після набуття ним чинності - наприклад, щодо інвестування за кордон і зовнішньоекономічних операцій", - сказав він.

Ухвалення закону про валюту вітали в Європейській бізнес асоціації (ЄБА). За словами експертів асоціації, зазначений закон скасовує застарілі регулювання, санкції за порушення валютного законодавства, валютний контроль за операціями до 150 тис. грн, граничні терміни розрахунків за операціями зовнішньоекономічної діяльності в 180 днів. Водночас впроваджується повноцінна валютна лібералізація та забезпечення вільного руху капіталу відповідно до угоди про асоціацію Україна-ЄС.

П.Порошенко 3 липня на українсько-сербському бізнес-форумі у Белграді заявив, що підпише закон про валюту 4 липня.

Раніше в середу, 4 липня, голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав закон "Про валюту і валютні операції" та передав документ на підпис президенту. "Підписав закон України "Про валюту і валютні операції". Це реалізація наших зобов'язань, прийнятих угодою про асоціацію між Україною та ЄС. Цей закон покращить інвестиційний клімат та інвестиційну привабливість України. Передав закон на підпис президенту України", - написав А.Парубій у мікроблозі у Twitter.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ціна на газ для українських домогосподарств залишиться незмінною ще на один рік - "Нафтогаз"

Україна не планує виставляти газотранспортні потужності на аукціон після завершення транзитного договору з РФ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

"Укрнафта" збільшила запаси на 3 млн тонн нафти та 0,6 млрд куб. м газу

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА