20:22 04.07.2018

Прем'єр запропонував МВФ новий варіант компромісу щодо ціни на газ

3 хв читати
Прем'єр запропонував МВФ новий варіант компромісу щодо ціни на газ

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запропонував Міжнародному валютному фонду (МВФ) черговий варіант досягнення компромісу в переговорах про ціни на газ, який передбачає пакет кроків, зокрема монетизацію субсидій, лібералізацію ринку газу та знижку від єдиної ціни на газ для звичайних споживачів, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело, близьке до українського уряду.

"В уряді наразі очікують реакції МВФ на цей варіант. На думку експертів, якщо в результаті вдасться досягти компромісу, то це буде перемога завдяки жорсткій принциповій переговорній позиції прем'єра та гнучкості в пошуку варіантів її реалізації", - сказав співрозмовник агентства.

Він нагадав, що з липня 2017 року Україна перебуває у складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

Джерело зазначило, що за цей час українська сторона запропонувала МВФ уже щонайменше вісім варіантів зміни формули ціни на газ, в основі яких - дотримання свого часу узгоджених із фондом принципів: сприяння розвитку вільного ринку газу та запобігання відновленню корупційних схем на різниці цін на газ, що процвітали до 2016 року.

"Але в тих випадках, які пропонує уряд, враховується те, що рівень підвищення ціни, на якому наполягає МВФ, непідйомний для звичайних громадян", - наголосив співрозмовник агентства.

За його словами, в уряді погоджувались обговорювати незначне поквартальне підвищення ціни на газ, яке не сильно позначилося б на платіжках громадян, а для найменш забезпечених було б узагалі не відчутним через механізм субсидій.

Також пропонувалося зрівняти ціну газу для населення і промисловості, але населенню встановити так звану пільгову ціну на певний соціальний обсяг споживання газу або дати відстрочку підвищення ціни, зазначило джерело.

Він додав, що серед хороших варіантів була також пропозиція відняти ціну транспортування газу і в ціноутворенні українського газу орієнтуватися на Hub0, а Hub + застосовувати тільки для імпортного газу.

"Однак МВФ не погоджується на жоден із цих варіантів і продовжує висувати Україні ультиматум: або підвищення цін на газ, або відмова від надання чергового траншу, який потрібен, насамперед, для забезпечення своєчасного погашення зовнішніх боргів. Але водночас відмова від обслуговування зовнішнього боргу загрожує для України підривом міжнародної репутації та відчутною економічною кризою", - констатував співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, однією з основних умов відновлення фінансування України за програмою EFF МВФ називав ухвалення закону про Вищий антикорупційний суд (ВАКС). Верховна Рада 7 червня ухвалила закон про ВАКС. Директор-розпорядник фонду Крістін Лагард 19 червня назвала це значущим кроком у боротьбі з корупцією, висловившись за необхідність відновити норму про його повноваження, втрачену під час другого читання.

Глава МВФ також відзначила досягнення домовленості з представниками української влади про продовження тісної співпраці для своєчасного виконання інших умов, насамперед стосовно цін на газ і дотримання граничного дефіциту держбюджету. "Це є критично важливим для завершення поточного перегляду підтримуваної МВФ програми", - наголосила К.Лагард.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

Дефіциту електроенергії немає, "Укренерго" довелося обмежувати ВДЕ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА