16:24 05.07.2018

Транспортування газу за квітень 2017 р. має оплачуватися, виходячи з принципу приєднаної потужності - рішення Верховного Суду

2 хв читати
Транспортування газу за квітень 2017 р. має оплачуватися, виходячи з принципу приєднаної потужності - рішення Верховного Суду

Транспортування та розподіл газу за період з 1 до 27 квітня 2017 року мають оплачуватися за принципом "абонплати", виходячи із приєднаної потужності.

Відповідне рішення Верховний Суд України прийняв 20 червня по підсумками тяжби ПАТ "Укртрансгаз" і ПАТ "Одеський припортовий завод".

Суд встановив, що постанови Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), №348 від 28 березня 2017 року та інші постанови регулятора,згідно з якими вводилася "абонплата" за транспортування і розподіл газу, залишалися в силі з 1 і аж до 27 квітня, коли в газеті "Урядовий кур'єр" була опубліковані рішення НКРЕКП про їхнє повне або часткове скасування.

Верховний Суд відхилив вимогу "Укртрансгазу" до ОПЗ про виплату 38,148 млн грн за транспортування в квітні 2017 року, оскільки розрахунок оператора ГТС грунтувався на помилковому припущенні, що постанова НКРЕКП №348 втратила чинність з 1, а не 27 квітня 2017 року.

Ухвалене Верховним Судом рішення надасть можливість великим споживачам газу вимагати перерахунку плати за транспортування і розподіл газу в квітні 2017 року - для них вона має зменшитися. Водночас застосування такого підходу для дрібних споживачів може призвести до донарахування плати за транспортування і розподіл за період з 1 до 27 квітня 2017 року.

Як повідомлялося, НКРЕКП 28 березня 2017 прийняла рішення про введення в дію абонплати за транспортування і розподіл газу. Така система передбачає відділення тарифів на транспортування і розподіл від ціни газу, як товару. Однак вже 10 квітня того ж року регулятор скасував своє рішення про введення абонплати для його доопрацювання.

ОПЗ, яка перебуває у державній власності, випускає хімічну продукцію, займається також перевалкою аміаку на морський транспорт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА