16:57 05.07.2018

Безумовне віднесення спожитих обсягів газу ТКЕ на PSO-постачальника є дискримінаційним – "Нафтогаз"

2 хв читати
Безумовне віднесення спожитих обсягів газу ТКЕ на PSO-постачальника є дискримінаційним – "Нафтогаз"

 Передбачене новою редакцією Кодексу газотранспортної системи (ГТС) безумовне віднесення спожитих теплокомуненерго (ТКЕ) та іншими "вразливими" споживачами обсягів газу на постачальників зі спеціальними зобов'язаннями (PSO-постачальників, наприклад на "Нафтогаз") є дискримінаційним, вважають у НАК "Нафтогаз України".

"Кодекс ГТС (нова його редакція – ІФ) встановлює інше (порівняно зі звичайними постачальниками газу – ІФ) правило для постачальника PSO. Такий постачальник не має права самостійно прибрати з "реєстру споживачів" споживача, якому він не планує постачати природний газ, навіть за наявності законних для цього підстав. Наприклад, після невиконання споживачем вимог Положення про PSO (рівень платежів за попередній період нижче за 90%, відсутність договору реструктуризації боргу – ІФ)", – зазначили в "Нафтогазі".

Стара редакція Кодексу ГТС передбачала, що якщо PSO-постачальник обґрунтовано відмовляється підтверджувати номінації ТКЕ, або іншого "уразливого" споживача, то останній має припинити відбір газу, або ж такий відбір буде кваліфікуватися як несанкціонований (крадіжка).

У "Нафтогазі" зазначили, що нова редакція Кодексу ГТС", по суті, змішує обов'язки PSO-постачальника з обов'язками "постачальника останньої надії".

"Для постачальників PSO, які зобов'язані поставляти природний газ тільки за певних умов (наприклад, забезпечення рівня розрахунків), це є надмірною вимогою та покладає на них додатковий тягар у той час, як вони вже зобов'язані поставляти газ споживачам в силу Положення PSO. Такі правила можуть потенційно призвести до значних збитків "Нафтогазу" у разі їх застосування на практиці", – вважають у компанії.

У "Нафтогазі" впевнені, що проблему неплатежів ТКЕ необхідно вирішувати іншим способом.

"На нашу думку, проблемна ситуація навколо постачання природного газу виробникам теплової енергії має вирішуватися шляхом внесення змін до Положення PSO відкрито і цивілізованим чином, а не через опосередковані акти законодавства (Кодекс ГТС – ІФ). Такий непрямий шлях веде до накопичення проблем у секторі теплопостачання, а не до їх комплексного та остаточного вирішення", – резюмували в компанії.

Як повідомлялося, "Укртрансгаз", що входить до групи "Нафтогаз", розпочав спір із Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) за посередництвом секретаріату Енергетичного співтовариства, через затвердження регулятором нової редакції Кодексу ГТС у редакції, відмінній від бачення оператора ГТС.

Планується, що нова редакція Кодексу ГТС набуде чинності з 1 серпня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА